Jak działa cewka tesli z EDW 11/06

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Jak działa cewka tesli z EDW 11/06

Post autor: lutownik » 27 wrz 2009, 22:11

Witam!!
Mam do was pytanko. Otóż chciałbym zbudować półprzewodnikową cewkę tesli z owego numeru lecz zastanawia mnie jak ona się sprawuje. Owa cewka nie posiada trafa WN i zasilana jest z zasilacza 30V a pobór prądu to 1A. Czy iskry wywołane przez tą cewkę będą takie same / podobne / porównywalne * jak przy cewce zasilanej z trafa WN :?:

* Niepotrzebne skreślić :mrgreen:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 28 wrz 2009, 12:05

A możesz trochę więcej o tym napisać, bo nie mogę nic znaleźć? Może jakiś link do archiwalnego numeru? Może moja konstrukcja coś Ci podpowie: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=hv/sstc

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 28 wrz 2009, 17:36

Jezeli chodzi o opis to długość iskry jest okolicach 1cm. Postaram się dać ksero z artykułu jak tylko naprawie sobie skaner.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 28 wrz 2009, 18:45

Eee, jeśli to jest centymetr to zdecydowanie mniejsze od tych generowanych przez klasyczny transformator tesli (z iskiernikiem). Ale SSTC też potrafią swoje jeśli są dobrze zrobione. Co prawda te największe cewki tesli to cewki klasyczne, ale te oparte na tranzystorach (SSTC, DRSSTC, OLTC) i działające z niskiego (względnie) napięcia mogą też dawać ponad metrowe wyładowania, da się to uzyskać.

[edit]
Nie było mnie w domu stąd pytanie o artykuł, ale teraz już jestem i dziwnym trafem akurat tego numeru nie mam :P

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 28 wrz 2009, 18:52

A twoja cewka jakie daje wyładowania?? Jakim jest zasilana napięciem?? Tak na marginesie to bardzo fajne efekty Ci wyszły.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 28 wrz 2009, 19:34

Dzięki :) Wyładowania około 10cm, może z 12 max, niezależnie czy to do powietrza czy do uziemionego przewodnika. Napięcie zasilania to wyprostowana sieć czyli 325VDC maksymalnie, ale głównie zasilałem ją przez autotransformator regulacyjny z napięcia jakieś 250-280 VDC.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 29 wrz 2009, 15:40

Możesz mi powiedzieć ile ta cewka ma zwojów(wtórne uzwojenie)?? Ta cewka mogła by być nawinięta grubszym drutem?? W razie grubszego drutu trzeba jakoś modyfikować cewkę
(długość to wiadomo ale czy średnica bądź ilość zwojów)??

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 29 wrz 2009, 16:28

Ilość zwojów sama w sobie ma tutaj niewielkie znaczenie, liczy się częstotliwość rezonansu. A częstotliwość ta maleje wraz ze wzrostem liczby zwojów i wymiarów uzwojenia. Ogólnie jest w przypadku SSTC zasada, że im mniejsza jest częstotliwość rezonansowa tym łatwiej jest to wszystko ogarnąć i uruchomić. Czyli po prostu im większa gabarytowo cewka tym łatwiej doprowadzić ją do działania (chodzi tu o szybkość przełączania tranzystorów). Niestety z drugiej strony, im większa jest tym większa będzie moc i droższe elementy, więc jest większa lipa jak coś się jednak spali. Uzwojenie u mnie ma 30cm wysokości i jest nawinięte drutem 0.18, więc wychodzi jakieś 1600 zwojów, a rezonans około 200kHz.

Awatar użytkownika
TWN TEKNIKS
-
Kontakt:

Post autor: TWN TEKNIKS » 30 wrz 2009, 9:24

Cewka o ktorej mowa daje strasznei słabe wyładowania. Maja ok cm jak się zblizy do nich palec, za to świetnie ją słychac w sprzęcie audio. Jakby działał naprawde duży transformator Tesli:) Mozesz zbudować cewke jak w artykule ale zasilić w przetwornicy z trafem WN. Tradycyjny obwód z iskrownikiem i kondensartorem o pojemności ok 3-4 nF . Wtedy bez problemu da sie uzyskać 10 cm wyładowania z iglicy.

ODPOWIEDZ