Jak sterować serwomechanizmem
-
pawcios123
- Użytkownik
Jak sterować serwomechanizmem
witam mozecie podać mi schemat który będzie miaj dwa wejścia i wyjście na serwo i działał tak że gdy podam napięcie na jedno wejście obrócił sie w lewo a po zaniku napięcia powrócił do srodkawej pozycji tak samo z drugim wejściem i żeby w miare możliwościi to było na CMOS-ie. Prosze o pomoc bo sie na tym nie znam kompletnie.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2009, 14:57 przez pawcios123, łącznie zmieniany 1 raz.
Do serwomechanizmu należy wysyłać impulsy o określonej długości trwania. Czas trwania logicznego zera nie jest bardzo ważny, i zwykle jest kilkukrotnie dłuższy.
Można zbudować 3 generatory (na bramkach lub popularnych timerach 555). Następnie każdy z nich wyregulować tak, aby po podłączeniu go do serwa, wychyliło się ono na zadaną pozycje.
Wybieranie, który z sygnałów ma być podany na serwo można zrealizować przy pomocy bramek logicznych, lub kluczy analogowych.
Można zbudować 3 generatory (na bramkach lub popularnych timerach 555). Następnie każdy z nich wyregulować tak, aby po podłączeniu go do serwa, wychyliło się ono na zadaną pozycje.
Wybieranie, który z sygnałów ma być podany na serwo można zrealizować przy pomocy bramek logicznych, lub kluczy analogowych.
Serwo należy sterować przebiegiem prostokątnym o częstotliwości około 50Hz i zmiennej długości czasu trwania impulsów (w granicach 1-2ms).
Impulsy o długości 1.5ms powodują ustawienie orczyka serwomechanizmu w pozycji środkowej. Wydłużając lub skracając czas trwania impulsu (oczywiście w podanym zakresie) spowodujemy wychylenie orczyka w lewo lub prawo.
Potrzebujesz najzwyklejszego genertaora o stałej częstotliwości z przestrajaną szerokością impulsów (PWM).
Edit: poprawiłem tytuł tematu, bo ciężko będzie go później znaleźć.
Impulsy o długości 1.5ms powodują ustawienie orczyka serwomechanizmu w pozycji środkowej. Wydłużając lub skracając czas trwania impulsu (oczywiście w podanym zakresie) spowodujemy wychylenie orczyka w lewo lub prawo.
Potrzebujesz najzwyklejszego genertaora o stałej częstotliwości z przestrajaną szerokością impulsów (PWM).
Edit: poprawiłem tytuł tematu, bo ciężko będzie go później znaleźć.