Obsługa karty SLE4428 - problem z zapisem

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DarkJarek
-
Kontakt:

Obsługa karty SLE4428 - problem z zapisem

Post autor: DarkJarek » 14 lip 2009, 19:34

Witam, posiadam dwie karty sle4428 i chciałem z robić z niech jakiś użytek. SLE4428 jest pamięcią eeprom o rozmiarze 1024 bajtów. Podpiąłem je więc do atmegi 16. Szybko napisałem odczyt ale schody zaczęły się przy zapisie. Aby cokolwiek zapisać do tej karty trzeba najpierw wpisać 2-bajtowy pin, w moim jest to standardowy 0xffff. Operacja składa się z 4 kroków:

1. Zapisu jednego nie zapisanego bitu w liczniku błędów, jest 8 prób i każdy bit odpowiada jednej próbie, np: odczytamy 11111100b to oznacza, że mamy jeszcze 6 prób
2. Wpisanie 1 części pinu
3. Wpisanie 2 części pinu
4. Zresetowanie licznika błędów

Problem pojawia się już w pierwszym punkcie. Po wysłaniu komendy zapisu wartości do komórki, zgodnie z dokumentacją(tak mi się wydaje), powinienem wysłać 103 takty zegara po których karta ściąga linię IO do 0. U mnie dzieje się to po 3 takcie co oznacza, że zapis nie powiódł się.

Może ktoś miał do czynienia z tymi kartami i może mi pomóc. Niestety dokumentacja jest bardzo uboga i nie wyjaśnia wszystkiego tak jak bym chciał.

ODPOWIEDZ