wzmacniacz operacyjny i dwa kondensatory

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
zdzislavv
-

wzmacniacz operacyjny i dwa kondensatory

Post autor: zdzislavv » 22 cze 2009, 15:30

Witam, mam dwa zadania do rozwiąania, zacząłem od drugiego.
Zadania: http://images44.fotosik.pl/149/a2c5a22c8fe9371a.jpg
Moje rozwiązanie: http://images41.fotosik.pl/144/738530fe0ddd9ca4.jpg
Pierwsza rzecz, zauważyłem, że 1/jwC2->oo znaczy, że kondensator zastępujemy przerwą (chyba, że źle pamiętam i jest to zwarcie?). Przerysowałem układ i wygląda podobnie do filtra wysokoprzepustowościowego (high-pass filter), ale chyba nie całkiem. Czy jest to właściwy początek rozwiązania? Jakieś sugestie co do dalszego rozwiązania?
Dzięki wielkie za pomoc,
pozdrawiam
PS. Kolokwium już jutro wieczorem, egzamin w czwartek, zobaczymy czy czeka mnie kontynuacja we wrześniu czy nie :).

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 22 cze 2009, 18:45

zdzislavv pisze:Pierwsza rzecz, zauważyłem, że 1/jwC2->oo znaczy, że kondensator zastępujemy przerwą
No niby tak.
zdzislavv pisze:Przerysowałem układ i wygląda podobnie do filtra wysokoczęstotliwościowego

hehe, jaki filtr?? "wysokoczęstotliwościowego" LOL.
To filtr górnoprzepustowy.
zdzislavv pisze:Kolokwium już jutro wieczorem, egzamin w czwartek, zobaczymy czy czeka mnie kontynuacja we wrześniu
Oj ciężko to widzę. Skoro dla ciebie rezystory połączone szeregowo są połączone równolegle.

zdzislavv
-

Post autor: zdzislavv » 22 cze 2009, 20:58

Hm, nie wiem, w jaki sposób działa opcja cytowania na tym forum, skoro zmienia ona wyrazy w cytowanych fragmentach wypowiedzi na takie, jakie pasują temu, kto chce na nie odpowiedzieć. Oczywiście, nie powinienem był napisać R||R, tylko R+R, a czy Tobie nigdy nie zdarzyło się np. w rozwiązaniu zadania z matematyki napisać przez przypadek plusa zamiast minusa albo inny głupi błąd tego rodzaju, a przy pierwszym sprawdzeniu (czego w tym wypadku nie zrobiłem) zauważyć błąd i stwierdzić "holy crap, jak mogłem coś takiego napisać"? A co do osoby, która mnie uczyła superpozycji - tak, będę ten przedmiot powtarzał w przyszłym semestrze :D. I tak, wiem, że elektronika bazuje na podstawowej znajomości elektrotechniki.

I, proszę, nie traktuj tego jako atak na Ciebie, bo jestem wdzięczny za pomoc :). Dość często odbieram negatywne komentarze zbyt defensywnie :P. Sam się zastanawiam, co ja robię na takich studiach i jakim cudem jeszcze mnie nie wyrzucili :).
Jony130 pisze:Oj ciężko to widzę.
Też to ciężko widzę :). Ale pocieszam się, że do września jeszcze daleko :P.

Pozdrawiam!

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 23 cze 2009, 20:28

zdzislavv pisze:Hm, nie wiem, w jaki sposób działa opcja cytowania na tym forum, skoro zmienia ona wyrazy w cytowanych fragmentach wypowiedzi na takie, jakie pasują temu, kto chce na nie odpowiedzieć.
Nie rozumiem o co chodzi
zdzislavv pisze:a czy Tobie nigdy nie zdarzyło się np. w rozwiązaniu zadania z matematyki napisać przez przypadek plusa zamiast minusa albo inny głupi błąd tego rodzaju, a przy pierwszym sprawdzeniu (czego w tym wypadku nie zrobiłem) zauważyć błąd i stwierdzić "holy crap, jak mogłem coś takiego napisać"?

Errare humanum est.
zdzislavv pisze:I tak, wiem, że elektronika bazuje na podstawowej znajomości elektrotechniki.
I to mnie najbardziej cieszy, bo taka właśnie jest prawda.

ODPOWIEDZ