Zabezpieczenia

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
jelonek
-

Zabezpieczenia

Post autor: jelonek » 10 cze 2009, 0:08

Witam, mam do Was małą prośbę... Otóż chodzi mi o wyjaśnienie, na czym polegają zabezpieczenia pokazane na załączonych obrazkach. Na pierwszym, przed podłączeniem sygnału (wyjścia innego układu) do scalaka, domyślam się, że te diody zabezpieczają przed zbyt dużym napięciem na wejście bramki? A to drugie to... blokowanie napięciem? Proszę o wyjaśnienie :) Dzięki z góry
Załączniki
1.jpg
2.jpg
2.jpg (4.76 KiB) Przejrzano 4164 razy

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 10 cze 2009, 6:07

rys.1 to nie tylko zabezpieczenie przez zbyt wysokim napieciem na wejsciu bramki, (7+0,7V), ale również też i przed ujemnym (-0,7V) (dioda do masy) , ponieważ na wejscie podawany jest sygnał analogowy

rys.2 ponieważ podczas przerzuti bramka pobiera prąd impulsowy, napięcie zasilania moze sie obnizyć, a tak prąd pobirerany jest z najbliższego kondensatora przy scalaku.

jelonek
-

Post autor: jelonek » 10 cze 2009, 10:32

Dzięki za odpowiedź :) A jeszcze tak gwoli ścisłości, w takim razie czemu na rys2 są dwa kondensatory równolegle i to jeden taki mały? I jeszcze sprawa rezystora w rys1, pełni jakąś znaczącą funkcję?

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 10 cze 2009, 11:09

bo ten "duży" czyli 100u jest niejako baterią - kiedy układ pobiera prąd to w tym czasie ten kondensator jest takim jakby zapasem energii a ten mały - 100n tłumi tzw. szpilki związane z wysoką częstotliwością pracy układów oraz impulsowym charakterem pracy układów cyfrowych. mam nadzieję że jakoś to zrozumiesz... btw to są podstawy więc zachęcam do lektury np ośla łączka Piotra Góreckiego czy wyprawy w świat elektroniki

jelonek
-

Post autor: jelonek » 10 cze 2009, 14:38

Dzięki wielkie :wink:

ODPOWIEDZ