XC9572XL

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
ODPOWIEDZ
muster
Użytkownik
Kontakt:

XC9572XL

Post autor: muster » 28 maja 2009, 16:20

Jaki maksymalny prąd można pobrać z wyjścia tego układu. Czy można połączyć diodę pobierającą 10mA i sterowaną podaniem 3,3V (podłączoną jedną nószką do masy, a jedną do pinu)?
Czytałem notę katalogową http://www.iele.polsl.pl/elenota/Xilinx/ds057.pdf i nie znlazłem.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 28 maja 2009, 16:45

muster pisze:zytałem notę katalogową http://www.iele.polsl.pl/elenota/Xilinx/ds057.pdf i nie znlazłem.
Niedokladnie szukales. Na stronie 3, w tabelce DC Characteristic jest zapis, IOL=8mA, czyli mozna "wydusic" 8mA dolaczajac katode diody LED do portu I/O. W praktyce zastosuj diode hyperjasna, to wtedy i te 8mA to bedzie za duzo...

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 28 maja 2009, 16:50

Dzięki,
alaris pisze:katode diody LED do portu I/O.
a czy anody można?
A czy można podłączyć 24 diody do różnych portów. Czy układ wytrzyma 200 mA?

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 28 maja 2009, 17:42

A czy można podłączyć 24 diody do różnych portów. Czy układ wytrzyma 200 mA?
Jak podlaczysz do roznych to wyrzyma, ale jak do jednego to nie ma szans.
muster pisze:a czy anody można?
Mozna, ale wedlug tego co jest napisane w nocie port "da" okolo 4mA, ale w przypadku hiperjasnych diod to i tak jest duzo.
Z drugiej jednak strony laczac do portow katody diody mozesz zasilic z 5V plus rezystor ograniczajacy. Niebieskei, biale i zielone diody maja dosc wysokie napiecia przewodzenia... Dolaczenie do anody w zasadzie nic nie zmieni, tyle tylko, ze diode bedziesz wlaczal jedynka a nie zerem logicznym.

ODPOWIEDZ