Programator USBtiny AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Programator USBtiny AVR

Post autor: kaliska5 » 22 maja 2009, 19:19

Witam padło mi gniazdo lpt w komputerze wiec chce zbudować taki programator. Niestety w tym momencie nie mam możliwości zakupu części a potrzeba mi szybko programatora czy muszą być te 2 diody zenera przy wejściu USB , czy można się obejść bez nich? Czy mogę zamiast ceramicznego rezonatora dać zwykły kwarcowy i będzie działać bez komplikacji?

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 22 maja 2009, 19:37

mógłbyś dać schemat, albo linka do opisu tego programatora, bo nie wiem o czym mówisz. Przypuszczam, że Zenerki służyły albo do stabilizacji, albo do jakiegoś zabezpieczenia, więc ostatecznie możesz próbować bez nich. Co do kwarcu. Kwarc jest stabilniejszy od ceramików, więc to nawet lepsze rozwiązanie. Popróbuj, skoro i tak nie masz nic lepszego do wyboru.

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 22 maja 2009, 19:44

Link jest w słowie "taki" ale na życzenie dorzucam

Link

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 22 maja 2009, 19:49

a nie, to przepraszam... :!: już chyba niedowidzę :???:
a zenerki 3,6V możesz spróbować zastąpić szeregowym połączeniem w kierunku przewodzenia 6 zwykłych diod, lub jakąś niebieską LED.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 22 maja 2009, 19:52

Diody Zenera sluza w tym wypadku za zabezpieczenie przed powrotem zbyt duzego napiecia z procesora. Jak ze procek pracuje z napieciem 5V, a po USB "smiga" jakies 3.3V (o ile sie nie myle), to lepiej je zostawic...
Natomiast mozesz wstawic kwarc zamiast ceramika, tylko bedziesz musial fusy zmienic, plytke zmodyfikowac i dolutowac dwa kondensatory 22p.

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 22 maja 2009, 20:20

Właśnie w tym rzecz ze ja nie mam tych zenerek a potrzebuje pilnie programatora da się je jakoś zastąpić?

ODPOWIEDZ