Mam pytanie jak podłączyć przetwornik analogowo cyfrowy w układzie z mikrokontrolerem 8051 tak aby mozna było odczytać wartośc jaka przechodzi przez rezystor o zmiennej rezystancji i przesłąć te dane do mikrokontrolera.
P.S. Niedługo dołącze screenshota układu.
Przetwornik Analogowo cyfrowy
Do układów z rodziny 51 można go podłączyć do linii IO, jednak zalecane jest wpięcie się w przestrzeń adresową pamięci.
Pomiar rezystancji powinien być przeprowadzony źródłem prądowym i miernikiem napięcia (przetwornikiem). Jeśli będzie to typowy rezystancyjny dzielnik napięcia o jednym stałym rezystorze i drugim badanym, to trzeba będzie przeliczać napięcie na rezystancje przy użyciu nieliniowej charakterystyki zmian.
Do tego dochodzi tolerancja elementów i różne nieliniowości, więc będzie to tylko pomiar przybliżony, a nie dokładny.
Pomiar rezystancji powinien być przeprowadzony źródłem prądowym i miernikiem napięcia (przetwornikiem). Jeśli będzie to typowy rezystancyjny dzielnik napięcia o jednym stałym rezystorze i drugim badanym, to trzeba będzie przeliczać napięcie na rezystancje przy użyciu nieliniowej charakterystyki zmian.
Do tego dochodzi tolerancja elementów i różne nieliniowości, więc będzie to tylko pomiar przybliżony, a nie dokładny.
Projektuje płytkę w proteusie i potrzebuje podłączyć przetwornik analogowo cyfrowy tak aby przekazać dane do mikrokontrolera
układ na dole jeszcze nie wszystko jest ale INT0 będzie zajęte
http://www.divshare.com/download/7400487-4b7
układ na dole jeszcze nie wszystko jest ale INT0 będzie zajęte
http://www.divshare.com/download/7400487-4b7
ja to projektuje tylko do projektu na zajęcia wiec płytki nie robię fizycznie
[ Dodano: 2009-05-19, 15:04 ]
Mam pytanie mam przetwornik analogowo/cyfrowy MCP3221 i na nóżkę AIN podłączam napięcie mierzone i jak podłączyć SCL i SDA ??
Czy można podłączyć je do zwykłego portu szeregowego np. P1.0 i P1.1 ??
[ Dodano: 2009-05-19, 15:04 ]
Mam pytanie mam przetwornik analogowo/cyfrowy MCP3221 i na nóżkę AIN podłączam napięcie mierzone i jak podłączyć SCL i SDA ??
Czy można podłączyć je do zwykłego portu szeregowego np. P1.0 i P1.1 ??