Bascom-Avr i programator

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
tomson
-
Kontakt:

Bascom-Avr i programator

Post autor: tomson » 05 maja 2009, 15:19

Witam
Kupiłem na allegro tani programator USB za pomocą którego programuje w programie Bascom-Avr.
Programator skonfigurowałem jako STK500 i tak mi działa tzn. programuje procesory po wciśnięciu F4
Niestety nie działa mi okno w którym były zakładki FLASH EEPROM i FUSEBITS
Na skutek czego nie mogę z tego programu przeprogramować FUSE.

Okno to powinno pojawić się po wybraniu zakładki Run Programmer (F4) i następnie manual program

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 05 maja 2009, 20:21

Witam
Domyślam się ze masz avr studio zainstalowane i dodając swój programator do bascoma podałeś ścieżkę dostępu do stk 500 z avr studio??
Jeśli tak to klikniesz na czarny czip z napisem conect w avr studio i wybierzesz swój programator wyskoczy okienko programatora i i tam masz różne zakładki w tym FUSY.

na screenach poniżej zobaczysz napis avr isp mk II nie sugeruj się tym jest to model mojego programatora.
Załączniki
stk 500.JPG
stk 5002.JPG

tomson
-
Kontakt:

Post autor: tomson » 06 maja 2009, 5:49

Dokładnie jest tak jak piszesz ale przyzwyczaiłem się do tamtego okna szczególnie gdy pracowałem z wykorzystaniem wew eepromu i mogłem szybko podejrzeć czy program dokonał poprawnego wpisu pod odpowieni adres.
I najwazniejsza rzecz wiedziałem jak ustawić zew. osc. w attiny2313

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 07 maja 2009, 20:22

Odpowiedz jest prosta kup sobie normalny fabryczny programator a nie jakieś wynalazki z allegro.
Polecam avr isp mk II oryginalny atmelowski działa zawsze jest na USB i kosztuje jakieś 160zł.

ODPOWIEDZ