Generator/zasilacz do czujnika wilgotności

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Generator/zasilacz do czujnika wilgotności

Post autor: M@ciej » 01 maja 2009, 7:40

Witam.

Chcę użyć rezystancyjnego czujnika wilgotności RH-SYH2. W nocie katalogowej napisali, że należy go zasilać 1V(rms) AC (1kHz) i w związku z tym mam pytanie o parametry tego sygnału.

Czy to ma być sygnał zmienny (0 - 1,4V) czy przemienny (-07 - +07V), czy sinus, czy może być prostokątny?

Czy ktoś już podłączał taki czujnik pod proscka AVR?

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 01 maja 2009, 9:08

Raczej przemienny sinus (napięcie peak-peak ma być 2,82V czyli żaden z przypadków które podałeś ...), a to dlatego że o ile pamiętam z laboratorium należy mierzyć impedancję (i moduł i fazę) tego czujnika dla sygnału o podanych parametrach.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 01 maja 2009, 9:24

Zacząłem się już zastanawiać nad odp. generatorem. Znalazłem w necie generator 1kHz prostokąt, taki sygnał przepuszcza się przez filtr pasywny i dostaje sinus. Dalej trzebaby chyba zrobić przesuwnik napięć na wzmacniaczu operacyjnym, żeby "sciągnąć" nieco sygnał w obszar nap. ujemnych, skoro ma być napięcie przemienne.

Tak więc kolega c4r0 podał cenną wskazówkę co do amplitudy, tylko co dalej? jak taki sygnał przepuścić przez czujnik? Trzebaby go potem wyprostować (4 shottky może?) i podać na wejście analogowe procka.

Inny kolega (nie z portalu) powiedzial, że podłączał napięcie stałe, ale nie wydaje mi się, żeby tak sterowany czujnik pożył długo, ze względu na śniedzienie. Po to stosujemy napięcie przemienne, żeby uniknąć elektrolizy, tak myślę.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 01 maja 2009, 10:54

Tutaj masz wszystko czego ci trzeba: http://rab.ict.pwr.wroc.pl/~kreczmer/wd ... omierz.pdf

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 01 maja 2009, 14:34

Jestem coraz bliżej, ale nie do konca rozumiem części analogowej tego schematu. Jest tam jakieś 4-pinowe złącze, podczas gdy czujnik ma tylko 2 wyprowadzenia. Nie dopatrzyłem się tam także wartości kondensatora przy generatorze, ale to już bym sobie jakoś dobrał. Niemniej dzięki c4r0, sprawa się coraz bardziej rozjaśnia :)

ODPOWIEDZ