Witam!
Na zajęcia z Układów Elektronicznych jako temat projektu wyznaczono mi do symulacji w Pspice generator sinusa i trójkąta o czestotliwości 20 kHz i amplitudzie 1V ze stabilizacją temperaturową Zatwierdzony przez prowadzącego schemat układu znalazłem na stronie http://www.arczer.neostrada.pl/w058.htm . Moje pytanie to czy można pozbyć się części z bramkami logicznymi, z tego co rozumiem odpowiada za przebieg prostokątny który jest zbędny w projekcie i w jaki sposób można zrealizować stabilizację temperaturową?
Pozdrawiam
Lampart071
Generator sinusa i trójkąta problem
-
Lampart071
- -
Mógłbyś zrobić generator prostokąta/trójkąta na jednym wzmacniaczu operacyjnym, a filtr dolnoprzepustowy na drugim. Na wyjściu filtra otrzymasz praktycznie czysty sinus. Cały układ jest do wykonania na jednym malutkim scalaku (no może wyszukana wersja na większym scalaku z 4 wzmacniaczami) i kilkunastu elementach dyskretnych.
Kompensacja temperaturowa nie jest konieczna.
Spytam tylko o jedno:czy układ ma nie być przestrajany, ma dawać przebiegi o jednej zadanej częstotliwości?
Kompensacja temperaturowa nie jest konieczna.
Spytam tylko o jedno:czy układ ma nie być przestrajany, ma dawać przebiegi o jednej zadanej częstotliwości?
-
Lampart071
- -
-
Lampart071
- -