witam
jak wszyscy wiedzą jestem świeży w dziedzinie mikrokontrolerów więc pytam:
czy symulator w bascomie w ogóle działa? tzn. symuluję program prostego licznika z wyswietlaczem led i wykorzystuje obydwa timery (2313) i fakt zmienne się zmieniają jednak trwa to bardzo długo - zmienna od sekund ma się zmieniać co sekundę (oczywiste) i ma podwyższać swoją wartość przy każdym przepełnieniu licznika (czyli przy wygenerowaniu przerwania, oczywiste) no i ta zmienna oraz sam rejestr tego licznika zmienia się co jakieś 15-20s. drugi licznik też nie zgłasza przerwania w odpowiednim czasie.
czy to normalne czy gdzieś szukać błędów bo na płytce testowej wszystko jest ok. czy mam rozumieć że ten symulator to tylko taka ściema że niby w ogóle coś działa?
problem z symulatorem bascom
Niestety symulator Bascom'a tak reaguje na polecenia z grupy wait. Problem eliminuje specjalna dyrektywa stworzona na potrzeby symulacji programu. Mowa o $sim, która przyspiesza działanie waitów. Przed docelową kompilacją (tą dla uC) należy usunąć $sim. Reszta symulacji polega na obserowowaniu zawartości rejestrów i ewentualnego nadpisywania.
Symulator Bascoma nie jest jakiś super-hiper, ale czasem ułatwia pisanie czy debugowanie programu.
Symulator Bascoma nie jest jakiś super-hiper, ale czasem ułatwia pisanie czy debugowanie programu.
program nie ma żadnych wait`ów czy innych. jest pusta pętla do
end i tylko tajmery działają i mają zgłaszać przerwania i podczas tych przerwań program ma je obsłużyć (podnieść wartość zmiennych) no program banalny
ale wstawiłem $sim i teraz zmienne przybierają w ogóle dziwaczne wartości... mam pełną wersję (legalną) 1.11.9.0. nie chodzi mi wykorzystywanie tego symulatora do sprawdzenia jak się zachowa realny układ tylko pytam czy Wy też tak macie
ale wstawiłem $sim i teraz zmienne przybierają w ogóle dziwaczne wartości... mam pełną wersję (legalną) 1.11.9.0. nie chodzi mi wykorzystywanie tego symulatora do sprawdzenia jak się zachowa realny układ tylko pytam czy Wy też tak macie
-
Robert0409
- -