Mam zamiar złożyć sobię kit MK139, tu jest schemat kitu. Zamierzam jednak podłączyć go pod oświetlenie pokoju - jedna żarówka 60W (nie energooszczędna). I tu mam dylemat z przeźnikiem SRU-12VDC-SD-C, tu nota katalogowa.
Otóż jest on na (obwód roboczy) 15A, 125VAC i czy mogę go podłączyć pod 230V (u mnie poniżej 220V) na zasadzie doboru mocy, tzn. P=15A*125V=7,5A*230V
Szukałem dziś po sklepach odpowiedniego przekaźnika, ale nie znalazłem (są na 230V, ale roztawem nóżem nie pasują)...
Na załączonym obrazku mam napisane, obok żarówki, 24V/3A (DC) czyli daje nam to 72W, to, mając na uwadzę moc jaką można obciążyć przekaźnik, żarówka 60W nie powinna spalić styków przekaźnika. No i jeszcze trzeba wziąć pod uwagę ścieżki na płytce, ale to też po względem mocy, więc nie powinno nastąpić spięcie czy stopienie ścieżek...
I jeszcze mała prośba, czy mógłby mi ktoś pomóc jak odczytywać parametry pracy przekaźników na podstawie tego przekaźnika (co znaczy to 'TV"?), bo mam z tym mały problem. Które parametry określają obwód sterowania, a które obwód roboczy?
U na moim przekaźniku jest jeszcze pionowa kreska. Czy ona coś znaczy?
Dokładnie wygląda to tak:
15A 125VAC | 10A 240VDC
10A 28VDC | 10A 28VDC (kreska jest ciągła, tzn. jedna)
SRU - 12VDC - SD - C
Pozdrawiam