Problem a Autorouterem w Autotraxie

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Problem a Autorouterem w Autotraxie

Post autor: Kulpina » 03 kwie 2009, 18:05

Mam problem z Autorouterem w programie autotrax. Po wczytaniu netlisty i próbie automatycznego rozmieszczenia elementów lub autoroutingu wywala błąd i nic nie robi. Wiem, ze są to średnio przydatne funkcje, ale jednak do wstępnego rozmieszczenia łatwiejszych ścieżek ułatwiłoby to życie... ;)

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 04 kwie 2009, 10:58

Przydały by się informacje na temat konfiguracji sprzętowo programowej komputera na którym jest uruchamiany ten program. Jest to jednak leciwy program pamiętający jeszcze czasy świetności DOS'u. Więc jego uruchomienie pod nowszymi systemami Windows, na nowych konfiguracjach sprzętowych komputera może powodować różnego rodzaju trudne do zdiagnozowania błędy.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 04 kwie 2009, 13:56

Program uruchamiam na dosboxie ;) Ale na innych komputeraz na jakich odpalałem autotraxa było to samo, wiec nie wiem czy nie trzeba coś w ustawieniach ustawić... A jesli tak to co?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 05 kwie 2009, 8:44

Dość dawno temu jak pamiętam w przypadku gier komputerowych pisanych w jednym z języków programowania na komputery klasy Pentium I, a uruchamianych na nowym komputerze problemem była szybkość procesora. Uruchamiana gra się zawieszała generując komunikat o błędzie.
Problem ten może być więc natury sprzętowej, a nie programowej i może być trudny w zdiagnozowaniu i wyeliminowaniu. W przypadku opisanego wyżej problemu z grami rozwiązaniem okazało się znaczne obniżenie wydajności procesora (BIOS'y ówczesnych komputerów miały odpowiednią funkcję) co było mało wygodne bo komputer uruchamiał się znacznie dłużej. Potem ktoś z czytelników "CHIP'a" napisał odpowiedniego patcha rozwiązującego ten problem.
Podobnie może być z Autotrax'em, jak już wspomniałem jest to leciwy program, który czasy swojej świetności ma już za sobą i na nowych komputerach może nie działać poprawnie. Nawet jeśli uruchamiany jest w emulatorze.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 05 kwie 2009, 9:08

KrzysiekK pisze:Dość dawno temu jak pamiętam w przypadku gier komputerowych pisanych w jednym z języków programowania na komputery klasy Pentium I, a uruchamianych na nowym komputerze problemem była szybkość procesora. Uruchamiana gra się zawieszała generując komunikat o błędzie.
Słynne dzielenie przez 0? To był błąd czysto programowy. Można go było wyeliminować albo za pomocą patcha na biblioteki TurboPascala (wymagane źródła i rekompilacja) albo "ręcznie" w binarce programu zastąpić instrukcję dzielenia NOPami.

ODPOWIEDZ