Przetwornica na IR2153

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Przetwornica na IR2153

Post autor: M@ciej » 01 mar 2009, 18:24

Witam wszystkich :)

Chcę zrobić przetwornicę (zasilacz impulsowy), jak na tej stronie:

Schemat

i w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy mogę zastosować trafo ETD44 bez szczeliny z materiału 3C90?
2. Czy kondensatory 100uF/25V nie są na zbyt małe napięcia?Tam występuje 310-315V?
3. Czy da się otrzymać więcej napięć naraz? np. 3,3V,5V,12V,24V,35V symetrycznych poprzez nawinięcie kilku uzwojeń? Czy każde uzwojenie wtórne nawijać oddzielnie,czy porobić odczepy?
4. Co się stanie w przypadku zwarcia któregoś z wyjść do masy,bo nie widzę tu żadnych zabezpieczeń?
Rozumiem, że uzwojenia najlepiej nawijać po kilka mniejszych drucików, w celu zmniejszenia wpływu prądów naskórkowych?

Z góry przepraszam za głupie pytania,ale jest to moja pierwsza tego typu przetwornica, wcześniej robiłem niskonapięciowe. Poczytałem trochę na Elektrodzie,ale tam wątek zszedł na PFC :(

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Re: Przetwornica na IR2153

Post autor: c4r0 » 01 mar 2009, 21:14

2. Na tym kondensatorze nigdy nie będzie 300V bo ten scalak ma w środku wbudowaną diodę zenera 15V na zasilaniu.
3. Jasne że się da. To czy zrobić odczepy czy oddzielne uzwojenia zależy od wielkości napięć i wydajności jakie chcesz uzyskać, i od tego czy ma być wspólna masa.
4. Jest przecież bezpiecznik. Ale jeśli nie zadziała to są dwie możliwości - jeśli trafo jest dobre ("sztywne"), to coś się spali, a jeśli trafo jest miękkie to napięcie siądzie i nie będzie tragedii.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 01 mar 2009, 21:40

1. Moim zdaniem ten rdzeń spokojnie się nada

Wykres zależności Bmax rdzenia i teoretycznej mocy przetwornicy w układzie push-pull w zależności od częstotliwości
Obrazek

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 02 mar 2009, 7:42

Wydajność prądową przewiduję na 5-10A. Większosć ludków robi te przetwornice do końcówek mocy,ja chcę po prostu zastąpić ciężki,450W transformator toroidalny w zasilaczu warsztatowym.

Dzięki za informacje, ETD44 już zamówiłem w TME.

Pozdrawiam :)

[ Dodano: 2009-03-03, 15:04 ]
Mam dostęp do drutu o średnicy 0,15mm, czy ma sens zrobienie z niego "licy" po 24-30 skręconych drucików, czy może lepiej poszukać grubszego i zastosować tylko kilka (3-5) skręconych ?

[ Dodano: 2009-03-14, 12:02 ]
Wykonałem już przetwornicę wg. schematu z linka podanego na początku tego wątku. Przetworka ruszyła. Nie dałem niestety elementu oznaczonego TH-NTC, gdyż nie wiedziałem, jaki dobrać. Zamiast niego połączona jest w szereg od strony sieci zwykła żarówka 60W. Podobnie jak w trafach toroidalnych, podczas startu przetwornicy żarówka na chwile rozbłyska. Domyślam się, że miał temu zapobiec wspomniany element (warystor?).

Jaki warystor dobrać?

ODPOWIEDZ