Lumeny i candele
Lumeny i candele
W ofercie Allegro dostępne sa:
a) diody mocy
b) diody zwykle superjasne
Żeby nie było za łatwo to jasność diod mocy podaje sie w lumenach, a jasność diod superjasnych w candelach... Jak przeliczyc jedno na drugie? Jest jakiś w miare szybki wzór?
P.S. Taa patrzylem na wikipedie...
a) diody mocy
b) diody zwykle superjasne
Żeby nie było za łatwo to jasność diod mocy podaje sie w lumenach, a jasność diod superjasnych w candelach... Jak przeliczyc jedno na drugie? Jest jakiś w miare szybki wzór?
P.S. Taa patrzylem na wikipedie...
Nie wiem jak to sie przelicza , ale wiem ze zwykła żarówka 100W na około 1000lm , z odległości około 0.5m [ zmierzone w szkole na pracowni
]
ps: z tymi jednostkami to chwyt marketingowy , tak jak z mocą PMPO
EDIT:dodałem zapomniane informacje
ps: z tymi jednostkami to chwyt marketingowy , tak jak z mocą PMPO
EDIT:dodałem zapomniane informacje
Ostatnio zmieniony 24 sty 2009, 15:22 przez timo66, łącznie zmieniany 1 raz.
Och to nieprzyjemny temat. Tak;
Lumen to jednostka opisująca strumień świetlny - jest to energia wypromieniowana przez źródło światła w jednostce czasu, oceniana wg, wywołanego wrażenia wzrokowego.
Natomiast w Candelach podje się światłość - jest to gęstość strumienia świetlnego w określonym kierunku, Jest to stosunek strumienia świetlnego (fi) do kąta przestrzennego (omega), w którym ten strumień promieniuje.
wzorek na światłść I= delta fi / delta omega
Jak widać z tej zawiłej teorii niewiele wiadoma. Natomiast na pewno ani jedna z tych jednostek nie jest natężeniem światła. Czyli pewnie w obu przypadkach chodzi o jasność zdefiniowaną na kilka sposobów, ponieważ jedne diody będą świeciły wąską wiązka a drugie (mocy) szerszą więc bardziej przypominającą żarówkę.
Lumen to jednostka opisująca strumień świetlny - jest to energia wypromieniowana przez źródło światła w jednostce czasu, oceniana wg, wywołanego wrażenia wzrokowego.
Natomiast w Candelach podje się światłość - jest to gęstość strumienia świetlnego w określonym kierunku, Jest to stosunek strumienia świetlnego (fi) do kąta przestrzennego (omega), w którym ten strumień promieniuje.
wzorek na światłść I= delta fi / delta omega
Jak widać z tej zawiłej teorii niewiele wiadoma. Natomiast na pewno ani jedna z tych jednostek nie jest natężeniem światła. Czyli pewnie w obu przypadkach chodzi o jasność zdefiniowaną na kilka sposobów, ponieważ jedne diody będą świeciły wąską wiązka a drugie (mocy) szerszą więc bardziej przypominającą żarówkę.
Re: Lumeny i candele
Ani jedno ani drugie to nie jest jasność. Lumeny wyrażają strumień świetlny a kandele wyrażają światłość. Jedną kandelę mamy wtedy, gdy jeden lumen pada na jeden steradian (jednostkowy kąt bryłowy). Wartość w lumenach nie zależy od kąta świecenia. Wartość w kandelach natomiast wzrasta, jeśli zmniejszymy kąt świecenia (nie wzrasta moc i ilość światła, a światłość wzrasta). Znalazłem taką stronkę: http://www.bjsystem.com.pl/lumen.html - możesz sobie poczytać.Kulpina pisze:Żeby nie było za łatwo to jasność diod mocy podaje sie w lumenach, a jasność diod superjasnych w candelach
Dając teraz przykład na przeliczenie to napisze podstawowy wzór do którego później będzie trzeba się odwoływać:
1[lm] = 1[cd] * 1 [sr]
gdzie sr to kąt bryłowy
weźmy np diodę power led przeliczyć na candele czyli należny przekształcić wzór i mamy:
1[cd] = 1[lm]/1[sr]
jej parametry to 200 lm oraz kąt świecenia 120° czyli to bedzie 4/3Π
podstawiamy to wzoru i mamy około 48 candele
1[lm] = 1[cd] * 1 [sr]
gdzie sr to kąt bryłowy
weźmy np diodę power led przeliczyć na candele czyli należny przekształcić wzór i mamy:
1[cd] = 1[lm]/1[sr]
jej parametry to 200 lm oraz kąt świecenia 120° czyli to bedzie 4/3Π
podstawiamy to wzoru i mamy około 48 candele
Ok chyba rozumiem
Teraz sprawdze jak to się ma w praktyce
Największy problem byl z tymi steradianami
[ Dodano: 2009-01-26, 11:24 ]
Na allegro znalazlem pierwszą lepsza diode białą 5mm
"Parametry techniczne
średnica obudowy: 5 mm
kolor: biały
jasność: 70 000 mcd !!!
napięcie zasilające: 3.0-3.6 V
pobór prądu: 20 mA
kąt świecenia: 35˚
obudowa: przeźroczysta"
Po przeliczeniu wyszlo mi, ze strumień świetlny w Lumenach to 91lm... Co więc z tą diodą jest nie tak
Bo to oznaczałoby, że jest sporo jaśniejsza od diod mocy... A te są chyba akurat najwydajniejsze 
[ Dodano: 2009-01-26, 11:24 ]
Na allegro znalazlem pierwszą lepsza diode białą 5mm
"Parametry techniczne
średnica obudowy: 5 mm
kolor: biały
jasność: 70 000 mcd !!!
napięcie zasilające: 3.0-3.6 V
pobór prądu: 20 mA
kąt świecenia: 35˚
obudowa: przeźroczysta"
Po przeliczeniu wyszlo mi, ze strumień świetlny w Lumenach to 91lm... Co więc z tą diodą jest nie tak
Jeszcze po części charakterystyka świecenia diody ma wpływ na te przeliczenia.Te obliczenia nadają się w przypadku gdy charakterystyka kąta świecenia od światłości. Podane obliczenia dotyczą diod o "okrągłej" charakterystyce. Co do zamiany tych steradianów to najlepiej sobie po prostu przyjąć ze Π wynosi 90° wartości kątowej. A liczbowo to wiadoma, że w przybliżeniu to jest 3.14.Dioda o tak małym kącie świecenia raczej nie będzie miała "okrągłej" charakterystyki. O ile jej nie przypiłowałeś to jej charakterystyka będzie w kształcie piku gwałtownie narastając przy kącie 0° . Jednak to co ja mowie jest tylko teoria.
Poza tym zgodzę się, że zwykłe diody są znaczenie bardziej wydajniejsze niż tańsze power ledy bez dobrych driverów.
P.S. wg. moich obliczeń wynosi 85,52 lm.
Poza tym zgodzę się, że zwykłe diody są znaczenie bardziej wydajniejsze niż tańsze power ledy bez dobrych driverów.
P.S. wg. moich obliczeń wynosi 85,52 lm.
Oczywiście, że do prostej latarki nie opłaca się kupować power ledy ponieważ raz, że musisz kupić kolimator drugie trzeba mieć specjalistyczny driver do diody. Oczywiście można pominąć te czynności jednak parametry wtedy tej latarki będą bardzo kiepski (małą sprawność a co za tym idzie szybki zużywanie baterii, kłopoty z odprowadzeniem ciepła od diody)