wojtusp pisze:Witam
Chciałbym wykonać ładowarkę do nokia n70 ,jednak mam kilka wątpliwość.
m.in. nie wiem czy w telefonie się zabezpieczenie przed przeładowaniem czy w ładowarce.
Nie wiem jaką wydajność prądową powinno posiadać ogniwo fotowoltaiczne , aby telefon przy dużym słońcu nie ładował się kilkanaście godzin

.
I ewentualnie poznać rzeczy ktore mogą mi przeszkodzić .
Telefony posiadają takie zabezpieczenie, ale przy ładowaniu z fotoogniwa ja tu widzę bardziej niedoładowanie niż przeładowanie baterii - taki mamy klimat.
Parametry fotoogniwa:
napięcie powyżej 5 V, około 8V,w naszym klimacie i 12V będzie OK, do 1A - swoje ogniwo kupowałem w Conrad.pl, ale można "wyrwać" kilka z tanich lampek ogrodowych i połączyć w szereg.
Zrobiłem sobie taką ładowarkę, ale z efektów ładowania nie jestem zadowolony, bo wychodzi na to, że taka ładowarka służy tylko do podładowywania akumulatora komórki, a nie do pełnego naładowania.
Kombinowałem też z ładowarką z portu USB laptopa, ale tu też się okazało, że 5V z tego portu nie naładuje komórki do końca, ale w EP12/08 znalazłem ratunek dla swojej sytuacji - przetwornica DC/DC - schemacik prościutki, a może być skuteczny w tym problemie.
Nie wiem, czy moje słowa coś pomogą, ale jakby co, to próbowałem