Płytka CPLD

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Płytka CPLD

Post autor: AWS 303 » 01 sty 2009, 16:22

Witam.
Chce sobie kupić taką płytkę. Tylko mam parę wątpliwości. Płytkę chcę kupić zmontowaną, bo nie mam ani sprzętu ani doświadczenia do montażu układów SMD. Przeczytałem na forum, że nie należy stosować długiego przewodu LPT. Ja potrzebuje minimum 2m, taki nie jest za długi? Kolejna rzecz, to zasilanie. Ile mocy pobiera ta płytka?
Wszystkie numery EdW z kursem mam, więc z tym nie ma problemu.
Proszę o pomoc... :grin:

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 01 sty 2009, 17:28

AWS 303 pisze:Ja potrzebuje minimum 2m, taki nie jest za długi?
To zalezy od wielu rzeczy. Nie zawsze jest to wina przewodu, czasami zawodza ustawienia w systemie, czasem sterowniki, czasami chipset czy cos nie zwiazanego z kablem. Ja mam z 1,5m i nie mam zadnych problemow... Mozesz podmienic elementy w zintegrowanym programatorze na takie, jakie sugeruje Xilinx. Czasami tez to podobno pomaga.
AWS 303 pisze:Ile mocy pobiera ta płytka?
Odpowiedz na Twoje pytanie pojawila sie juz w Poczcie EdW - optymalna wartoscia jest 500mA, ale jezeli chcesz podlaczyc wiertarke modelarsta do wiercenia otworow w plytkach (ma byc projekt z PWM), to bedzie to pare Amperow. Napiecie w zakresie 9..12V (12V przy uzyciu wiertarki)

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 01 sty 2009, 17:53

Zasilać ją będę z akumulatora 7Ah, wiec mocy jest dość.
Więc zamawiam płytkę i przewód LPT...

ODPOWIEDZ