opis układy (osla laczka.3 cw.11)
opis układy (osla laczka.3 cw.11)
Witam,
we wcześniejszym poście opisy układów pisałem o pomyśle tłumaczenia układów dla poczatkujacych. Zaproponowałem na początek tłumaczenie układów z oślej łączki. Poniżej zamieszczam schemat układu "Regulator temperatury" właśnie z oślej łączki. Nie jest juz tak prosty jak poprzednie w tej serii. Niestety nie jest opisane działanie układu. Proszę elektroników którzy znają sie na rzeczy opisanie jak działa ten układ. Dodatkowo prosze opisac jak zabieracie sie za schematy, tzn. od czego zaczynacie analize (ponieważ poczatkujacy ma problem z tym jak wogole zaczac. Widzi tu tranzystor tam tranzystor nie wie czy jest zatkany czy przewodzi, jak rezystor ma się do tego czy go polaryzuje wlasnie w tym momencie, kiedy naladuje sie kondensator, itd. mozna mnozyc), jak dzielicie uklad na poszczegolne bloki (ktore jak funkcjonuja). Narazie tyle mi przyszlo do głowy.
Dziekuje z góry za pomoc wszystkim poczatkujacym (lub obladowanym w teorie).
we wcześniejszym poście opisy układów pisałem o pomyśle tłumaczenia układów dla poczatkujacych. Zaproponowałem na początek tłumaczenie układów z oślej łączki. Poniżej zamieszczam schemat układu "Regulator temperatury" właśnie z oślej łączki. Nie jest juz tak prosty jak poprzednie w tej serii. Niestety nie jest opisane działanie układu. Proszę elektroników którzy znają sie na rzeczy opisanie jak działa ten układ. Dodatkowo prosze opisac jak zabieracie sie za schematy, tzn. od czego zaczynacie analize (ponieważ poczatkujacy ma problem z tym jak wogole zaczac. Widzi tu tranzystor tam tranzystor nie wie czy jest zatkany czy przewodzi, jak rezystor ma się do tego czy go polaryzuje wlasnie w tym momencie, kiedy naladuje sie kondensator, itd. mozna mnozyc), jak dzielicie uklad na poszczegolne bloki (ktore jak funkcjonuja). Narazie tyle mi przyszlo do głowy.
Dziekuje z góry za pomoc wszystkim poczatkujacym (lub obladowanym w teorie).
No to musisz przeczytać to:
http://www.edw.com.pl/pdf/k01/45_09.pdf
http://www.edw.com.pl/pdf/k01/45_09.pdf
Zobacz narysowałem schemat trochę inaczej.
Mam nadzieję ze teraz widać ze dzielnik napięć na R2, R3, R8 dostarczają napięcia "wzorcowego" (referencyjnego).
Więc gdy temperatura wzrośnie napięcie na bazie T1 spadnie poniżej napięcia ustalonego na bazie T2. Tranzystor T1 nasyci się a T2 zatka, co zatka T3.--> co "podepnie" R6 do plusa co zwiększy jeszcze napięcie na bazie T2 i przyspieszy zatkanie T2 a nasycenie T1.
Spadek temperatury powoduje wzrost napięcia na bazie T1 i stopniowe zatykanie T1 a tym samym większe otwierania T2. Co spowoduje otwarcie T3 ----> co podłączy R6 do masy, a to obniży napięcie na T2, wiec przyspieszy to nasycenie T2 i zatkanie T1
Mam nadzieję ze teraz widać ze dzielnik napięć na R2, R3, R8 dostarczają napięcia "wzorcowego" (referencyjnego).
Więc gdy temperatura wzrośnie napięcie na bazie T1 spadnie poniżej napięcia ustalonego na bazie T2. Tranzystor T1 nasyci się a T2 zatka, co zatka T3.--> co "podepnie" R6 do plusa co zwiększy jeszcze napięcie na bazie T2 i przyspieszy zatkanie T2 a nasycenie T1.
Spadek temperatury powoduje wzrost napięcia na bazie T1 i stopniowe zatykanie T1 a tym samym większe otwierania T2. Co spowoduje otwarcie T3 ----> co podłączy R6 do masy, a to obniży napięcie na T2, wiec przyspieszy to nasycenie T2 i zatkanie T1
Jak wyglada sprawa z napieciem referencyjnym? Tzn. na ktorym rezystorze objawia sie zmiana napiecia i co ono daje?
Jak R6 do plusa zasilania? Skoro T2 (jak i T3)nie przewodzi na R6 nie ma spadku napiecia.
Gdzie ma płynac ten prad? Tam jest jeszcze kondensator ktory tylko chwile przewodzi i to jeszcze bardzo duzy rezystor R7
Jak R6 do plusa zasilania? Skoro T2 (jak i T3)nie przewodzi na R6 nie ma spadku napiecia.
Gdzie ma płynac ten prad? Tam jest jeszcze kondensator ktory tylko chwile przewodzi i to jeszcze bardzo duzy rezystor R7
Nie rozumiem pytania.Jony130 pisze:Jak wyglada sprawa z napieciem referencyjnym? Tzn. na ktorym rezystorze objawia sie zmiana napiecia i co ono daje?
Zobacz na schemat:celnik pisze:Jak R6 do plusa zasilania? Skoro T2 (jak i T3)nie przewodzi na R6 nie ma spadku napiecia.
Prawa strona rezystora R6, która podłączona jest do kolektora.
Gdy T3 jest zatkany to prąd i tak płynie przez R6 chociaż by przez cewkę przekaźnika.
Co daje napiecie wzorcowe?
Jezeli mowisz o R6 o dolanczaniu do plusa lub minusa baterii to zawsze od strony kolektora T3 (prawej strony R6)?
Ale gdzie ma plynac? Na powyzszym schemacie zaznaczylem rozplyw pradowJony130 pisze:Prawa strona rezystora R6, która podłączona jest do kolektora.
Gdy T3 jest zatkany to prąd i tak płynie przez R6 chociaż by przez cewkę przekaźnika.
Jezeli mowisz o R6 o dolanczaniu do plusa lub minusa baterii to zawsze od strony kolektora T3 (prawej strony R6)?
Możliwość regulacji temperatury zadziałania.Co daje napiecie wzorcowe?
celnik pisze:Ale gdzie ma plynac? Na powyzszym schemacie zaznaczylem rozplyw pradow
Zbyt pochopnie zaznaczyłeś prąd płynący przez R8.
Gdy T3 jest zatkany, prąd R6 wpływa do R8 i dalej do masy.
W czasie otwierania T3 zmienia się kierunek prądów.
Układ po uproszczeniu zachowuje się jak dzielnik napięć.
Którego jeden z rezystorów R3 jest podłączany raz do plusa raz do masy(punkt A )
[ Dodano: 2008-12-29, 22:10 ]
Takcelnik pisze:Jezeli mowisz o R6 o dolanczaniu do plusa lub minusa baterii to zawsze od strony kolektora T3 (prawej strony R6)?
- Załączniki
-
- aaa.PNG (2.07 KiB) Przejrzano 11556 razy
Fajnie napisane, dobrze wytlumaczone a po uproszczeniu teraz juz rozumiem.Jony130 pisze:Więc gdy temperatura wzrośnie napięcie na bazie T1 spadnie poniżej napięcia ustalonego na bazie T2. Tranzystor T1 nasyci się a T2 zatka, co zatka T3.--> co "podepnie" R6 do plusa co zwiększy jeszcze napięcie na bazie T2 i przyspieszy zatkanie T2 a nasycenie T1.
Jeszcze taka kwestia techniczna. Jeżeli jest zimno zalózmy rezystancja termistora wynosi 22k to spadek na nim wynosi 6V. To dlaczego T1 nie przewodzi? Na emiterze jest o 0,6V wiecej.