Sterowanie VFD - problem ze sterownikiem

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Sterowanie VFD - problem ze sterownikiem

Post autor: Ertew » 26 gru 2008, 17:21

Mam 3 komplety składające się z wyświetlacza i sterownika. Wszystkie trzy wyświetlacze są darowiznami od znajomych, które jakoś tak zbiegły się w czasie. Każdy zestaw zawiera wyświetlacz firmy Futaba, jednak na stronie producenta nie znalazłem nawet śladu informacji o nich.

Pierwszy to wyświetlacz 9-MT-13, układ sterujący ma oznaczenie 8229XK D552C 079, co oznacza uPD552C.
Zespól ten był pewnie panelem jakiegoś programatora czasowego. Zawiera dodatkowo 12 LEDów i 18 przycisków, połączonych w matryce i wyprowadzonych na złącza, a nie podłączonych do procesora. Niestety nic więcej nie wiem.

Drugi zestaw to wyświetlacz 16-MT-55G, a układem sterującym jest PDPU1-2U 87CH70AF6484 9709EAI. Logo prawdopodobnie oznacza, że producentem jest Toshiba. Wiem jeszcze, że ten panel przedni pochodzi z video, niestety nie znam modelu. Do komplety dostałem płytkę z niebieskim złączem euro, procesorem Temic P-80C32-16 wlutowanym obok złącza i pamięcią EPROM w podstawce :shock: .

Z trzecim jest już lepiej, pochodzi on z video Sanyo VHR-7100EE. Do kompletu mam obudowę bez mechanizmu, płytę główną i zasilacz. Wyświetlacz to 9-MT-73GAK, a sterownikiem jest M50958-294SP 102100 i po załączeniu zasilania działa :mrgreen: lecz nie wyświetla nic ciekawego.

Nie chcę konstruować własnego sterownika, a rozpracowanie i uruchomienie obecnych sterowników ułatwiło by wykorzystanie tych wyświetlaczy we własnych konstrukcjach.
Czy ktoś z was spotkał się już kiedyś z czymś takim i udało mu się zmusić sterownik do współpracy? Czy trzeba przeprogramować mikroprocesor (o ile znajduje się w którymś z tych układów i jest wielokrotnego użytku), czy wystarczy podać odpowiednie dane w jakiś bardziej lub mniej typowy sposób?

Bardzo proszę o jakąś radę.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 26 gru 2008, 19:33

Widzisz z takimi lampami jest nie lichy problem dlatego, że w większości są to lampy tzw "custom design" czyli robione na zamówienie producenta danego sprzętu.To z kolei oznacza że znalezenie dokumentacji zajmie więcej niż doświadczalne zbadanie wyprowadzeń.
moja rada- wytargaj lampy i zrób własne sterowanie. Na prawdę kosztowało Cię to będzie dużo mniej zachodu. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 28 gru 2008, 20:16

A jaka fajna zabawa :mrgreen: Ja od pół roku(! :neutral: ) robie zegar z przypominaczem budzikiem i temperaturą na VFD :mrgreen: :mrgreen:

P.S. A tak na marginesie, może dołączysz zdjęcia tego cuda (tych cud), bo(1) lubie takie lampki ;), bo(2) moze ze zdjeciami bedzie cośkolwiek łatwiej poradzić? :]

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 30 gru 2008, 0:58

Tło to papier w kratkę (kreska co 5mm).

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Z tego ma powstać zegarek (z budzikiem, a może nawet i termometrem).

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Ten się nadaje do jakiegoś odtwarzacza cd (może nawet mp3, jeśli kiedyś powstanie).
Obraz tacki cd wysuwającej się z wideo zapowiada się ciekawie :twisted: .

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Ten będzie wyświetlacz do RDS (radio, prawdopodobnie ze wzmacniaczem).

Obrazek Obrazek
A to jest jakiś system z procesorem 80C32. Przy odrobinie szczęścia uda się go przeprogramować i użyć ponownie.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 30 gru 2008, 12:59

Nooo ładne :mrgreen: ale mi by pewnie nei chciało sie bawić w jakies rozpracowywanie sterowników. Wyswietlacze bym rozpacował sam bo to dużo łatwiejsze, a sterowniki ew rozmontować na części. Te sterowniki są taaaaaaakie to pewnie wielgachne :mrgreen: dzisiaj by pewnie spokojnie zrobil mniejsze :wink:

ODPOWIEDZ