Jakiś czas temu zrobiłem układ, którego fragment pokazuję na rysunku poniżej. Pojedynczy LM39xx ma sterować matrycą diod LED, od strony katod kolumny załączane są multipleksowo (nie zaznaczone na schemacie). Niestety układ LM39xx dość mocno się grzeje, nawet do 63°C (maksymalnie producent daje 70°C), dlaczego tak się dzieje? Czyżby winę ponosił mało rozbudowany układ z tranzystorem PNP?
LM39xx grzeje się
LM39xx grzeje się
Witam wszystkich 
Jakiś czas temu zrobiłem układ, którego fragment pokazuję na rysunku poniżej. Pojedynczy LM39xx ma sterować matrycą diod LED, od strony katod kolumny załączane są multipleksowo (nie zaznaczone na schemacie). Niestety układ LM39xx dość mocno się grzeje, nawet do 63°C (maksymalnie producent daje 70°C), dlaczego tak się dzieje? Czyżby winę ponosił mało rozbudowany układ z tranzystorem PNP?
- Załączniki
-
- LM39xx.jpg (20.8 KiB) Przejrzano 4222 razy
Winę ponosi złe podłączenie tranzystorów. Układy te mają wyjścia w postaci tranzystorów NPN zwierających wyjścia do masy, więc stan 0 na wyjściu powoduje przepływ prądu z bazy tranzystora PNP przy led-ach do masy, a że nie ma rezystorów przy bazach to płynie tam prąd zwarciowy. Zamiast łączyć wyjścia scalaka bezpośrednio z bazami tranzystorów wstaw tam rezystory powiedzmy 1k i powinien przestać się grzać.