uklad ktory bedzie zalaczal i zatrzymywal stoper

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
bzyczek
-

uklad ktory bedzie zalaczal i zatrzymywal stoper

Post autor: bzyczek » 06 wrz 2008, 14:06

witam
Potrzebuje uklad ktrory bedzie bardzo szybko zalaczal i zatrzymywal uklad stopera.
stoper wlacza sie i zatrzymuje nacisnieciem przycisku S, jedno wcisniecie stoper zaczyna liczyc, drugie wcisniecie stoper sie zatrzymuje. tylko teraz musze aby ten przycisk zamienic ukladem (jakis przerzutnik, bramka ) aby jezeli plynie prad to stoper zaczyna liczyc a jezeli nie ma pradu stoper sie zatrzymuje. Zastanawialem sie nad przekazniekiem, ale z tego co sie dowiedzialem bedzie on wplywal na czas pomiaru az o 0,1s sekundy a ja potrzebuje szybszy uklad. prosze bardzo o pomoc

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 06 wrz 2008, 15:21

przerzutnik z bramkami schmita.

jaka wartość prądu ? można na małym rezystorze mierzyć spadek napiecia wzmacniaczem operacyjnym.

Awatar użytkownika
Melon
Użytkownik
Kontakt:

Re: uklad ktory bedzie zalaczal i zatrzymywal stoper

Post autor: Melon » 06 wrz 2008, 16:40

bzyczek pisze:witam
Potrzebuje uklad ktrory bedzie bardzo szybko zalaczal i zatrzymywal uklad stopera.
stoper wlacza sie i zatrzymuje nacisnieciem przycisku S, jedno wcisniecie stoper zaczyna liczyc, drugie wcisniecie stoper sie zatrzymuje. tylko teraz musze aby ten przycisk zamienic ukladem (jakis przerzutnik, bramka ) aby jezeli plynie prad to stoper zaczyna liczyc a jezeli nie ma pradu stoper sie zatrzymuje. Zastanawialem sie nad przekazniekiem, ale z tego co sie dowiedzialem bedzie on wplywal na czas pomiaru az o 0,1s sekundy a ja potrzebuje szybszy uklad. prosze bardzo o pomoc
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś. Ledwo da się z Twojej wypowiedzi cokolwiek zrozumieć, w szczególności to:
bzyczek pisze: tylko teraz musze aby ten przycisk zamienic ukladem (jakis przerzutnik, bramka ) aby jezeli plynie prad to stoper zaczyna liczyc a jezeli nie ma pradu stoper sie zatrzymuje.

bzyczek
-

Post autor: bzyczek » 06 wrz 2008, 16:40

Uklad bedzie zalsilany 230V a prady jakie beda plynac w zaleznosci od wybrania wariantow od 30 do 120mA, stoper jest zasilany bateria 9V. A jaki przerzutnik?i jak podlaczyc do tego bramke schmita

[ Dodano: 2008-09-06, 17:51 ]
Chodzi o to ze mam do zrobienia uklad do badania wylacznikow rcd, uklad ten sklada sie z trzech rezystorow ktore spowoduja przeplyniecie takiego pradu aby rcd zadzialal i wylaczyl zasilanie. Stoper, ktory bedzie odmierzal czas zadzialania wylacznika RCD. Mam stoper, ktory jest wlaczany i zatrzymywany przyciskiem S, jedno wcisniecie stoper zaczyna liczyc, drugie wcisniecie S stoper sie zatrzymuje. Musze tak zamienic przycisk S aby automatycznie za pomoca jakiegos ukladu stoper wlaczal i zatrzymywal sie w odpowiednim momencie, czyli jezeli plynie prad to stoper sie wlacza, nieplynie(wylacznik rcd zadziala i odcial zasilanie)to stoper sie zatrzymuje. Mysle ze juz jasniej. Prosze o pomoc

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 wrz 2008, 17:04

Melon pisze:Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś. Ledwo da się z Twojej wypowiedzi cokolwiek zrozumieć[...]
Ja jakoś bez problemu wszystko zrozumiałem.

Właśnie wymyśliłem coś takiego:
Obrazek

Albo lepiej z transoptorami:
Obrazek

Tranzystory powinny na chwilkę się załączać razem z pojawieniem się lub zanikiem prądu płynącego przez rezystor po lewej. Tylko że takie rozwiązanie wymagałoby sporego spadku napięcia na tym rezystorze, szczególnie w przypadku z transoptorami (kilka woltów), ale jeśli obwód w którym masz wykrywać prąd pracuje pod napięciem 230V to nie powinno chyba być problemu :)

bzyczek
-

Post autor: bzyczek » 06 wrz 2008, 18:08

dzieki za odpowiedz.
a czy ten uklad bedzie pracowal tak ze jak bedzie plynal prad to pojawi sie impuls (zastapienie wcisniecia S) i jak nie bedzie pradu to bedzie drugi impuls?
jaka diode zastosowac??czy moze byc 1N4007-SMK? i jaki tranzystory uzyc alb transoptor aby pasowal do mojego ukladu? poniewaz jestem poczatkujacy i niewiem jakie parametry wybrac. z gory dzieki

Awatar użytkownika
denis2k1
-

Post autor: denis2k1 » 06 wrz 2008, 20:21

witam, na szybko taki oto układ, na wejście podajemy napięcie z testowanego układu, zmniejszone od odpowiedniej wartości, na wyjściu mamy impuls przy pojawieniu się napięcia i po zaniku, stałe czasowe należy ustalić t=RC
Załączniki
start-stop.jpg

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 07 wrz 2008, 8:28

c4r0 pisze:Właśnie wymyśliłem coś takiego:
co, a próbowałeś taki układ (ten pierwszy) robić w praktyce? jaokś nie widze potencjału odniesienia dla emiterów. Pozatym, czy tranzystor nie zbocznikuje za bardzo rezystora i popłynie przez niego duży prą na bazie ? ja bym raczej uważął że pomiar przez jakąś duzą impedancje powinien być.

Ten drugi ukąłd lepszy, choć też nie wiem czy dioda nie zbocznikuje zabardzo rezystora pomiarowego.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 wrz 2008, 9:53

adi-niunio pisze:co, a próbowałeś taki układ (ten pierwszy) robić w praktyce?
Nie.
adi-niunio pisze:jaokś nie widze potencjału odniesienia dla emiterów. Pozatym, czy tranzystor nie zbocznikuje za bardzo rezystora i popłynie przez niego duży prą na bazie ?
Po to są te diody przy bazach, żeby prąd po wpłynięciu do bazy jednego z tranzystorów miał którędy wrócić do bocznika:
Obrazek

Co do wielkości prądu, po to jest kondensator żeby był tylko impuls prądu, a jeśli będzie odpowiednio krótki (również ze względu na konieczność szybkiego działania układu) to nie powinien uszkodzić tranzystora, zwłaszcza że autor napisał że max. prąd będzie tylko 120mA. Kondensator ładuje się szybko w momencie pojawienia się prądu w boczniku, dlatego gdy ten prąd przestanie płynąć ładunek wcześniej zgromadzony w kond. rozładuje się przez bocznik i bazę drugiego kondensatora powodując drugie "wciśnięcie przycisku" stopera.
adi-niunio pisze:Ten drugi ukąłd lepszy, choć też nie wiem czy dioda nie zbocznikuje zabardzo rezystora pomiarowego.
Tutaj ta sama historia z kondensatorem. Też uważam że ten układ lepszy. Warto jeszcze wspomnieć że jeśli ten stoper ma być na kablu to ten kabel powinien wystąpić za transoptorami, żeby nie był na potencjale sieci ;)

Awatar użytkownika
denis2k1
-

Post autor: denis2k1 » 07 wrz 2008, 13:04

Zastanawiam się w jaki sposób kolega chce wykonywać pomiar czasu, tzn jak urządzenie do załączania stopera będzie podłączone do wyłącznika RCD? Czy mógłby kolega przedstawić schemat układu pomiarowego tzn w jakich punktach chce pobierać sygnał startu i stopu?
Mam pewne przemyślenia ale nie wiem czy nie za bardzo kombinuję :)

bzyczek
-

Post autor: bzyczek » 07 wrz 2008, 13:12

witam. mam male pytanie to jaki uklad bedzie dzialal?jezeli z transoptorami to jakie wybrac?poniewaz ich triche, maja parametry jak ctr,uce,rez izolacj itd, a jezeli z bramkami schmitta to jaki uklad 7400,7413??
pozdrawiam

[ Dodano: 2008-09-07, 14:16 ]
uklad bedzie bardzo prosty, mini siec ktora bedzie podlaczona do gniazdka sieci. w sklad tej mini sieci bedzie podlaczony wylacznik rcd a do niego za pomoca gniazdka bedzie podlaczona plytka w ktorej bedzie mozna wybrac trzy rezystancje, ktore spowoduja ze poplynie prad zadzialania czyli 30mA, 60mA lub 120mA i do tej plytki bedzie za pomoca ktorego z ukladow z forum bedzie podlaczony stoper.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 wrz 2008, 15:01

Aha, tylko że ten prąd będzie przemienny, tak? ... Wtedy to wszystko bierze w łeb :P

bzyczek
-

Post autor: bzyczek » 07 wrz 2008, 15:17

Tak. Bedzie zasilany 230V sinusem z gniazdka. A co tak nie bedzie dzialal?

[ Dodano: 2008-09-07, 16:51 ]
Czyli przez rezystory bedzie plynal prad zmienny ale uklad stopera jest zasialny z baterii 9V

sygnal
-

uklad ktory nie bedzie czuly na przejscie sinusa przez zero

Post autor: sygnal » 07 wrz 2008, 17:47

potrzebuje żeby układ przelaczajacy dawał jeden impuls uruchamiający stoper w momencie pojawienia się ciągłego sygnału prądowego, a następnie dawał kolejny impuls zatrzymujący stoper w momencie zaniku tego sygnału.
W takim przypadku trzeba musze zbudować uklad z dwoch monoflopow(jeden do uruchamiania stopera a drugi do zatrzymywania, przy czym ten drugi musiał by mieć zanegowany sygnał na wejściu), tylko jaki uklad zbudowac, ktory będzie wykrywał ten prąd, będzie nie czuły na przejście sinusoidy przez zero i nie zatrzymywal stopera??
pozdrawiam

Awatar użytkownika
denis2k1
-

Post autor: denis2k1 » 07 wrz 2008, 18:49

bzyczek, jak będzie wyglądał układ wyzwalania RCD? W którym miejscu chcesz pobierać sygnał rozpoczynający i kończący pomiar czasu, czy możesz narysować jak to widzisz.

Może najpierw wypróbuj go bez podłączania do sieci. Użyj CD4093. Ogólnie wydaje mi się że będziesz musiał pobierać sygnał start i stop z dwóch różnych miejsc a więc mój układ należałoby rozdzielić ale chciałbym zobaczyć twój pomysł na to. Ja nie pamiętam już z pracowni :)

ODPOWIEDZ