Witam.
Mam pytanie gdzie mogę znaleźć sterownik do karty TV http://www.leadtek.com/eng/tv_tuner/ove ... onameid=94 pod linuxa. Szukałem ale że dopiero zaczynam przygodę z linuxem nic nie znalazłem.
Sterownik pod linuxa
- przemeksag
- Użytkownik
- Kontakt:
Z tego co znalazłem wynika, że ten sterownik to bttv. Więcej >tutaj<.
Skoro jesteś początkujący to chyba kompilowanie kernela jest Ci obce, więc mam nadzieję, że sterownik już jest
Uruchom w konsoli
i powiedz czy coś się pojawiło.
Skoro jesteś początkujący to chyba kompilowanie kernela jest Ci obce, więc mam nadzieję, że sterownik już jest
Uruchom w konsoli
Kod: Zaznacz cały
dmesg | grep bttv- przemeksag
- Użytkownik
- Kontakt:
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
Kart z tym i podobnymi ukladami sa miliony, jesli bedziesz mial tam w logu informacje ze jest nieznana i nie ma zadnych konkretnych parametrow, czeka Cie calkiem powazna przygoda
bo trzeba bedzie je wlasnorecznie podac (typ tunera, syntezy i inne rzeczy - driver jest calkiem uniwersalny)
Jesli nic tam nie znajdziesz, a lsmod | grep bttv zwroci nic, sproboj zaladowac modul recznie, modprobe bttv
Jesli jest dobrze, wystarczy karty uzyc, skonfigurowac ja w jakims programie. Xine chyba potrafi obslugiwac v4l, do TV typowo tvtime albo kdetv
Jesli nic tam nie znajdziesz, a lsmod | grep bttv zwroci nic, sproboj zaladowac modul recznie, modprobe bttv
Jesli jest dobrze, wystarczy karty uzyc, skonfigurowac ja w jakims programie. Xine chyba potrafi obslugiwac v4l, do TV typowo tvtime albo kdetv