Cyfrowy zegar NIXIE tylko na lampach

Czyli elektronika w stylu retro, lampy, układy lampowe i stare radia. Wymiana doświadczeń i porady znawców tematu.
Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 09 maja 2009, 17:02

Hmmm, dziwne. haterkmp, A masz możliwość zmierzyć częstotliwość sieci jakimś innym miernikiem? Bo nadal nie mogę uwierzyć że masz takie odchyłki częstotliwości ;)

MiW
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 28 sty 2007, 11:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: MiW » 09 maja 2009, 22:14

haterkmp, bo ty dalej nic nie rozumiesz...
Czy jak to cudo podłączysz sobie do brzucha to ci wyświetli akcję serca?
Ten przyrząd nie jest przeznaczony do pomiaru częstotliwości zakłóconych przebiegów. Zlicza impulsy (cyfrowe) w czasie. A jak powstają te impulsy: przez porównanie wartości chwilowej przebiegu z jakimś zadanym progiem (najprawdopodobniej wartością średnią). Jeżeli przebieg jest zakłócony, układ "przełączy" kilka razy.
Chcesz dowodu:
1. Po prostu odfiltruj przebieg sieciowy, choćby przez obwód RC (np 100nF-220k) i ustaw najdłuższy czas bramkowania. Zmierz jeszcze raz.
2. Jak chcesz naprawdę poważnie: podaj przebieg sieciowy z transformatora, przez dzielnik rezystorowy z kondensatorem (R*C~50Hz) na bramkę wejściem Schmitta i napisz program na mikroprocesor, żeby zliczał te impulsy. Najlepiej zrób z tego zegar. Porównaj z uczciwym zegarem.
[możes też zliczać impulsy swoim cudnym przyrządem]

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 11 maja 2009, 5:07

ok ok
dałem taki prosty filtr!
MiW masz racje choć nie do końca - średnio +/- 1,6Hz czyli jeśli "odbiornik" nie będzie miał żadnego filtru to wyjdą mniej więcej te odchyłki które są zapisane w umowie. dobrze chwytam?
MiW czy to zły miernik?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 11 maja 2009, 16:15

To nie jest zły miernik, tylko w sieci występują też harmoniczne 50-ciu Hz, jak i przeróżne zakłócenia.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 12 maja 2009, 5:15

joon ja to wiem!
dlatego mówię że synxhronizacja ot tak zegara z siecią jest teraz raczej mało praktyczna. pomyślmy... zrobię sobie zegar nixie taki na 4 lampkach i powiedzmy CMOSach. zsynchronizuje go z siecią 230V i wpakuję ogrooooomny filtr żeby śmieci sciszyć :wink:
dlatego już wolę np. 4060 z zegarkowym kwarcem

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 12 maja 2009, 10:09

haterkmp pisze:dlatego już wolę np. 4060 z zegarkowym kwarcem
Taki mały oftop , jak Ci to wyjdzie to bardzo bym prosił wartości elementów jak i/lub płytkę :mrgreen:

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 12 maja 2009, 10:47

ale całego zegara? :wink:
bo jak tylko generatorka to proszę
Załączniki
4060.gif
4060
(11.18 KiB) Pobrany 14972 razy

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 12 maja 2009, 13:05

Nie tylko generator :)

Zrobiłem 5 czy 6 wersji i tylko 2 działały , a to też w zależności od "pogody" :razz:

wypróbuje z tymi wartościami czy ruszy :D

MiW
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 28 sty 2007, 11:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: MiW » 12 maja 2009, 20:03

haterkmp, żeby Cię wnerwić, powiem, że mój częstościomierz (wejście CMOS) ze wsadzonym kawałkiem drutu w BNC pomylił się o ok 5/10000. Zliczał sobie 50Hz indukujące sie w rzeczonym drucie. Oczywiście błąd był dodatni, co oznacza, że zliczył nadmiarowe zakłócenia.
Myślę, że nawet najdurniejszy układ logiczny ze Schmittem i filtrem RC jest w stanie kilkakrotnie (kilkusetkrotnie :razz: ) polepszyć tę dokładność. Aha, jaką rozdzielczość ma Twój częstościomierz? +-1Hz?

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 13 maja 2009, 5:03

MiW ciężko Ci będzie mnie wkurzyć... za długo pracuję z ludźmi o ujemnym (?) ilorazie inteligencji...
co do miernika +/-1Hz
gratuluję że masz takie fajne napięcie i idealne 60Hz. może tam skąd pochodzisz jest po prostu lepszy świat. u mnie niestety jest jak jest i nic na to nie poradzę...
pozdrawiam

[ Dodano: 2009-05-13, 06:05 ]
timo - nota jest od fairchild. ale fakt - czasem nie chcą działać te cholerne CMOSY
ale P. Górecki coś tam o tym piszę w książce ale za bardzo chce mi się spać...

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 14 kwie 2008, 13:13
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Post autor: bsw » 06 lip 2009, 14:15

Odświeżając temat - można też tak sterować nixie:
http://www.electronixandmore.com/nixiec ... ixclk.html

ODPOWIEDZ