Cyfrowy zegar NIXIE tylko na lampach

Czyli elektronika w stylu retro, lampy, układy lampowe i stare radia. Wymiana doświadczeń i porady znawców tematu.
alaris
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 30 kwie 2009, 9:27

Proponuje, ale z cyfrowymi "bebechami" ... Z lamp wykorzystywane sa tylko NIXIE.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 30 kwie 2009, 11:14

to wtedy taki zegar tylko wziąć i o .... rozbić. cały urok to właśnie cały układ z bebechami na lampach. liczył ktoś jak bardzo ekonomiczny jest ten zegarek? :)

[ Dodano: 2009-04-30, 12:17 ]
sam prąd żarzenia to ponad 10A !

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 14 kwie 2008, 13:13
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Post autor: bsw » 30 kwie 2009, 13:17

Zobacz na to

Zegar zrealizowany jako liczniki na zwykłych neonówkach. Jako sygnał taktujący wykorzystano częstotliwość sieci 50Hz. Konstrukcja prosta i dość tania. Nawet nixi są zbędne - czas można czytać bezpośrednio z neonówek.

Na filmie widać jak to działa
- bardzo spektakularnie :-)

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 27 lip 2003, 12:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Alek » 01 maja 2009, 14:28

Gdybym miał bardziej opanowaną ceramikę to pokusiłbym się o wykonanie "dekatronu" 120- lub 180- pręcikowego. Wtedy liczenie sekund i minut realizowałyby dwie lampy, zaś liczenie godzin jeden "dekatron" 48- lub 72-pręcikowy. Do tego doszedłby jeszcze dzielnik częstotliwości sieci (jedna lampa). Sprzężenie między lampami mogłoby być albo na tranzystorach albo na lampach. Wystarczyłyby wówczas dwie podwójne triody.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 04 maja 2009, 5:58

nie no genialne! miał gość pomysł świetny :)

Alek
czekamy na dekatrony twojej produkcji :mrgreen:
swoją drogą mierzyłem ostatnio częstotliwość sieci 230V i byłem w szoku... nie wiem czy to przez sondy 1:100 własnej produkcji czy nie ale wskazania wachały się o kilkanaście procent (czasami było poniżej 40Hz a max wyszedł 69Hz). wykluczam miernik bo był kalibrowany profesjonalnym sprzętem

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 04 maja 2009, 8:17

Dlatego odmierzanie czasu zagranicznych zegarów elektronicznych często stabilizowane jest częstotliwością napięcia sieciowego. Natomiast w Polsce jest to właśnie z tego powodu niemożliwe i trzeba korzystać z rezonatora kwarcowego do dokładnego odmierzania czasu.

MiW
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 28 sty 2007, 11:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: MiW » 05 maja 2009, 12:02

Oj, robicie bardzo niemiłe wrażenie. Sieć energetyczna jest była i będzie wzorcem czasu, ponieważ inaczej po prostu nie miałaby prawa działać (generatory, łączenie linii, przekazywanie mocy pomiędzy okręgami).
haterkmp, zmierz jeszcze raz, a nie siejj zamętu ;P
Aby wykorzystać częstotliwość sieciową do taktowania, trzeba ją niestety porządnie odfiltrować filtrem pasmowym (dzwoniącym ;P). Pełno jest w sieci zakłóceń.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 05 maja 2009, 12:13

MiW widziałem chyba wszystkie schematy zegarów na nixie gdzie do synchronizacji była wykorzystywana sieć energetyczna i w żadnym nie było filtrów pasmowych... te właśnie zakłócenia powodują tak znaczące zmiany częstotliwości. przynajmniej taką odpowiedź uzyskałem w zakładzie energetycznym. dodatkowo stabilność tej częstotliwości zakład gwarantuje TYLKO na liniach WN i SN. na liniach NN zgodnie ze specyfikacją w umowie na dostarczanie energii odchyłki rzędu 10-15% sa "w cenie"...

[ Dodano: 2009-05-05, 13:15 ]
czytam tą umowę właśnie i piszą jeszcze o spadkach napiećia... do max.8,5% czyli nie tak tragicznie :)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 05 maja 2009, 17:46

MiW pisze:Oj, robicie bardzo niemiłe wrażenie. Sieć energetyczna jest była i będzie wzorcem czasu, ponieważ inaczej po prostu nie miałaby prawa działać (generatory, łączenie linii, przekazywanie mocy pomiędzy okręgami).
Z tego co wiem to synchronizacja generatorów wygląda w ten sposób że świeżo dołączany "dostrajał" się do sieci.
A co do rzeczywistości to sieć nie jest sztywna i tolerancja 3-5Hz w każdą stronę jest na porządku dziennym, ale zależy to znacznie od pory dnia, nie wszystko da się skompensować... ale to już makro skala ;p
haterkmp pisze:MiW widziałem chyba wszystkie schematy zegarów na nixie gdzie do synchronizacji była wykorzystywana sieć energetyczna i w żadnym nie było filtrów pasmowych...
Filtr pasmowy nic by nie dał, nie chodzi o harmoniczne częstotliwości lecz o podstawowe. A jeżeli chodzi o sn i wn to przecież trafa nie zmieniają częstotliwości ;P

MiW
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 28 sty 2007, 11:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: MiW » 05 maja 2009, 19:14

1. Transformator, jak ktoś nieśmiało zauważył, nie zmienia częstotliwości.
2. Sieć w całym kraju jest zsynchronizowana.
3. Najprostszą metodą takiej synchronizacji jest zsynchronizowanie z zegarem (przypadkowo atomowym ;P). Sieć energetyczna jest chyba wzorcem czasu II klasy.
4. Filtr pasmowy (właściwie na skraju generacji) na 50 Hz zostawia idealną sinusoidę, którą można przepuścić przez przerzutnik Schmitta, otrzymując sygnał zegarowy bez drżenia (jjitter). Jeżeli dokładność czasu +-10ms nie stanowi problemu, wystarczy prosty filtr dolnoprzepustowy i jakiś układ Schmitta.
5.W zegarze nie trzeba żadnego filtru ;P

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 06 maja 2009, 5:18

ja tu o 10% odchyłkach częstotliwości a Wy o transformatorach... wiem że nie zmieniają częstotliwości.
suma sumarum jak dla mnie ten sposób synchronizacji jest kiepski. raczej stosowałbym DS32kHz maxima...

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 14 kwie 2008, 13:13
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Post autor: bsw » 08 maja 2009, 10:35

Temat był: Cyfrowy zegar NIXIE tylko na lampach
A każdy zegar to przede wszystkim wzorzec czasu. Lampowego DS32kHz nie ma - trzeba sobie radzić inaczej. Oczywiście że budowa takiego lampowego ustrojstwa to sztuka dla sztuki. Ale przecież w obecnych czasach tylko o to chodzi. Bo zwykły zegarek kupisz w każdym kiosku już od 5pln :-)

MiW
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 28 sty 2007, 11:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: MiW » 08 maja 2009, 19:34

haterkmp, jakich 10% odchyłkach częstotliwości?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 08 maja 2009, 19:50

haterkmp pisze:swoją drogą mierzyłem ostatnio częstotliwość sieci 230V i byłem w szoku... nie wiem czy to przez sondy 1:100 własnej produkcji czy nie ale wskazania wachały się o kilkanaście procent (czasami było poniżej 40Hz a max wyszedł 69Hz). wykluczam miernik bo był kalibrowany profesjonalnym sprzętem
A powiedz za pomocą czego mierzyłeś tą częstotliwość? bo raczej nie jest możliwe zeby 69Hz miłałeś w sieci...
To nie atak na ciebie tylko czysta ciekawość :shock:

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 09 maja 2009, 16:38

joon
czyms takim
http://www.allegro.pl/item631164795_mie ... s6100.html
na kanale A ale troche sie lekam dac mu 250v.... dlatego przez sondy z oscyloskopu.

ODPOWIEDZ