Kondensatory stałe: ceramiczne i foliowe

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Quentin
Użytkownik

Kondensatory stałe: ceramiczne i foliowe

Post autor: Quentin » 07 cze 2008, 18:23

Cześć :-)

Czytam aktualnie artykuł o kondensatorach stałych ( https://elportal.pl/pdf/k01/04_08.pdf ) i mam odnośnie tego tytuły kilka pytań:

Pytanie 1. Kondensatory stałe dzielą się na kondensatory ceramiczne i kondensatory z tworzyw sztucznych (czyli na foliowe). To, prawda tak :?: Czy kondensatory z tworzyw sztucznych dzielą się jeszcze na jakieś inne, oprócz tych foliowych :?:

Pytanie 2. W.w. artykule na str. 2, kolumnie 2 - giej, są schematy zastępcze dla kondensatora stałego. I tam jest mowa o tych stratach energii, czyli o zamianie jej na ciepło. I mam rozumieć, że w kondensatorach elektrolitycznych coś takiego nie zachodzi - w końcu te artykuły są dla kond. stałych. I tak samo wcześniej - np. przenikalność Er w dielektryku, w kond. elektrolitycznych nie ma znaczenia od częstotliwości itp. :?: Jeśli ma, to tak to pomieszali, że skąd wiadomo co jest do kond. stałych a co do "elektrolityków" :?:

Pozdr...

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 07 cze 2008, 19:31

Quentin pisze:Pytanie 1. Kondensatory stałe dzielą się na kondensatory ceramiczne i kondensatory z tworzyw sztucznych (czyli na foliowe). To, prawda tak :?: Czy kondensatory z tworzyw sztucznych dzielą się jeszcze na jakieś inne, oprócz tych foliowych
Z tego co wiem są: ceramiczne, foliowe, tantalowe, elektrolityczne, zwijkowe, małe duże ale po co Ci takie szczegółowe podziały?
Wystarczy umieć odróżnić zwykłego kondka od elektrolitycznego na schemacie i w praktyce.

Pozdrawiam.

Quentin
Użytkownik

Post autor: Quentin » 07 cze 2008, 20:36

MichalKaszuba, no bo to się kiedyś przyda jeszcze. A jeśli chodzi o szczegółowe podziały to mam odnośnie tego pytanie właśnie. W tych artykułach o kondensatorach, części 4 i 5 są dla tych, którzy będą projektować własne układy i informacje są już chyba zaawansowane. Jak skończę Oślą Łączkę to zacznę robić projekty do Szkoły Konstruktorów i mam właśnie takie pytanie: czy muszę znać te wszystkie wykresy (niekoniecznie na pamięć) jeśli będę robił proste układy zawierające kondensatory czy wystarczą mi może podstawowe wiadomości :?:

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 07 cze 2008, 21:29

Quentin, W elektronice nie ucz się niczego na pamięć !!!
Nie tędy droga.
Po pierwsze dużo czytaj - z różnych źródeł - książki, podręczniki, Internet, fora... i czytaj ze zrozumieniem a nie na wykucie !!
Nauka elektroniki to 3 etapy:
1) poznawanie podstawowych praw, elementów i zjawisk
2) czytanie schematów
3) tworzenie własnych schematów układów

Skup się na etapie pierwszym potem dopiero przejdź do etapu 2.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 07 cze 2008, 22:09

Quentin pisze:czy muszę znać te wszystkie wykresy (niekoniecznie na pamięć) jeśli będę robił proste układy zawierające kondensatory czy wystarczą mi może podstawowe wiadomośc
Ja tez jestem tego zdania co MichalKaszuba, na początek wystarczą ci podstawowe informacje. I tak elektroniki nie nauczysz sie w pól roku, na to trzeba znacznie więcej czasu.

ODPOWIEDZ