wspolna dioda pwr i hdd do komputera

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
JohnyM
-

wspolna dioda pwr i hdd do komputera

Post autor: JohnyM » 01 cze 2008, 19:28

Witam, mam taki schemacik, ale nie wiem jak to w ogóle będzie działać, i nie znam wartości elementów :razz:

PWR i HDD to połączenie do odpowiednich pinów na płycie głównej.
zielona i czerwona dioda są zamknięte w jednej obudowie ze współną katodą
Działać to powinno tak że normalnie świeci zielona dioda, a kiedy dysk twardy jest w użyciu zapala się czerwona, a zielona na chwile gaśnie (żeby dioda nie świeciła na pomarańczowo)

Mam sporo wątpliwości i nie wiem od czego zacząć :(
Czy można bezpiecznie zastąpić OK1(optotranzysor?) tranzystorem npn? pytam bo na "ujemnych" pinach pwr i hdd jest różnica napięcia ponad 1V :neutral:
Gdzie można znaleźć informacje jakie jest dopuszczalne obciążenie tych wyjść na płycie głównej?
Jakie tranzysotry musze do tego kupić?
Czy to w ogóle będzie działać? :grin:
Załączniki
mbbtn.png
mbbtn.png (1.71 KiB) Przejrzano 3026 razy

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 01 cze 2008, 20:30

Nie wiem czy taki układzik jest potrzebny, miałem kiedyś obudowe ATX która miała fabrycznie wstawioną diodę dwukolorową i nie licząc diody były tylko dwa rezystory :) Gdzie masz ten spadek 1V?

JohnyM
-

Post autor: JohnyM » 01 cze 2008, 21:09

Dzięki za zainteresowanie tematem :)

a no układzik jest po to żeby gasła dioda zielona, bo inaczej będą świecić obie jednocześnie i wyjdzie taki pomarańczowy kolorek (to duża 1cm dioda która ma udawać coś w stylu "oczka" w HAL 9000 :grin: więc głęboka soczysta czerwień jest wysoce pożądana :wink: )

różnice napięcia są między pinami na płycie głownej gdzie są przyłączone katody diód... myślałem że oba to GND ... ale po sprawdzeniu multimetrem boje się zeby nie zrobić jakiegoś zwarcia

hmm.. może mówisz o diodzie dwukolorowej podłaczanej do pinów power i standby? bo po co byłyby rezystory skoro normalnie nie potrzeba?

[ Dodano: 2008-06-03, 18:01 ]
Dodałem do schematu ten trzeci pin na którym jest napięcie kiedy komputer jest uśpiony, zeby swiecila troche zielona i troche czerwona, ale teraz nie wiem czy diody w ogóle się zaświecą :grin:

Jakie tranzystory najlepiej do tego dać?
Załączniki
mbbtn2.png
mbbtn2.png (1.41 KiB) Przejrzano 2928 razy

ODPOWIEDZ