"Świeczka XXI wieku"
"Świeczka XXI wieku"
Zauważyłem że zamieszczone w internecie pliki ze ścieżkami posiadają błędy. a mianowicie (między innymi jeszcze sie nie zdążyłem wgłębić) jedna katoda diody nie ma połączenia żadnego, kondensator C6 ma podłączoną tylko jedną nóżkę, nóżka 8 układu także nie ma żadnego połączenia, (ze schematu ideowego to wszystko inaczej wygląda) i w ogóle nie ma doprowadzenia do "plusa"...
Re: "Świeczka XXI wieku"
Z opisu wywnioskowałem iż rozchodzi się tutaj o płytkę drukowaną zgadza się?GSHEHOO pisze:Zauważyłem że zamieszczone w internecie pliki ze ścieżkami posiadają błędy. a mianowicie (między innymi jeszcze sie nie zdążyłem wgłębić) jedna katoda diody nie ma połączenia żadnego, kondensator C6 ma podłączoną tylko jedną nóżkę, nóżka 8 układu także nie ma żadnego połączenia, (ze schematu ideowego to wszystko inaczej wygląda) i w ogóle nie ma doprowadzenia do "plusa"...
Cóż, szkopuł tkwi w tym, że... jest to płytka dwustronna i nie wszystkie połączenia utworzone są od strony Bottom Layer i są one podłączone bezpośrednio do plusa zasilania którego wg. Pana nie ma a jest nią druga warstwa miedzi od strony elementów. Tam też jest podłączony nieporadny C6 jak i kapryśna dioda.
pozdrawiam