Podłączenie karty SD do AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Podłączenie karty SD do AVR

Post autor: Tranzystor » 18 maja 2008, 13:22

Witam,

przeszukiwałem jakiś czas temu internet i wszedłem przez przypadek na stronę gdzie był schemat AVRa z dołączoną kartą SD. Mikroprocesor był zasilany 5V, a karta SD 3,3V, ponieważ przy 5V by się spaliła. Może podłączenie procka i karty SD poprzez rezystorki to nic trudnego, ale w tym schemacie zamiast rezystorów był wykorzystany jakiś BUFFER, a może bramki. Dokładnie nie pamiętam. Próbowałem znaleźć tą stronę jeszcze raz i spróbować podłączyć kartę do AVRa, nie mogę jednak odnaleźć tej strony. Może ktoś z użytkowników forum zna ta stronę, albo wie jak podłączyć kartę SD przez układ cyfrowy do AVRa :?: Zastanawiam się też nad podłączeniem karty przez 74HC245, ale nie jestem pewny czy to jest dobry pomysł.

Pozdrawiam ;)

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 maja 2008, 14:20

Skorzystaj z układów, które są wykonane jako LVC, np. 74LVC244. Mogą bez problemów współpracować z układami 5V. Oczywiście zasilanie układu LVC jest na poziomie LVTTL czyli 3,3V.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 18 maja 2008, 14:27

No dobrze czyli SCK, SS, MOSI podłączyć poprzez 74HC244, a co z MISO :?: Podłączyć ją przez rezystor 4,7kΩ do 5V :?: czy też podłączyć przez układ i dopiero do 5V :?: :?:

Zastanawia mnie też, jak zrobić coś podobnego z wyświetlaczem TFT, który zasilaną elektronikę ma z 3,3V. Tylko tu jest większy problem, bo podłączyć trzeba 24piny (RGB, każdy kolor 8-bitów).

Pozdrawiam ;)

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 maja 2008, 14:31

Tranzystor pisze:czy też podłączyć przez układ i dopiero do 5V
Dokładnie tak.
Tranzystor pisze:Zastanawia mnie też, jak zrobić coś podobnego z wyświetlaczem TFT, który zasilaną elektronikę ma z 3,3V. Tylko tu jest większy problem, bo podłączyć trzeba 24piny (RGB, każdy kolor 8-bitów).
Zatem trzy układy LVC powinny załatwić sprawę.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 18 maja 2008, 14:40

No dobra, a nie ma takich większych "paczek" :?: Według mnie 74HC245 byłby dobry do tego wyświetlacza TFT, choć szczerze mówiąc nie wiem po co mi układ dwustronny... Wprowadzanie danych do wyświetlacza chyba powinno wystarczać :?: Jakby te układy wszystkie były jeszcze ciut mniejsze niż SMD było by fajnie :razz: Nadal jednak wszystko jest za duże, a jak coś jest dobre i człowiekowi odpowiada to w Polsce BRAK :grin:

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 18 maja 2008, 15:21

No taki układ by mnie urządził :P
Pewnie w Polsce nie jest nigdzie dostępny, ale poszukam w TME może coś będzie :D Będę kiedyś musiał wybrać się do Chin zrobić 5 letnie zapasy :P

Dzięki za pomoc :!:
Pozdrawiam ;)

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 maja 2008, 15:26

Tranzystor pisze:Pewnie w Polsce nie jest nigdzie dostępny, ale poszukam w TME może coś będzie
Niestety. Szukałem w TME, Maritexie i paru jeszcze. Nie widnieje.

Możesz poprosić Texasa o sample...

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 18 maja 2008, 15:41

Mogę poprosić, ale sampli dostane kilka. No, a mi dwa potrzebne na jedno urządzenie. Urządzeń potrzebuję przynajmniej dwa, bo to będzie transmisja radiowa.

Pozdrawiam ;)

ODPOWIEDZ