Witam wszystkich serdecznie.
Od dłuższego czasu mam problem z zaprogramowaniem mikrokontrolera.
Począkowo wykonałem programator na LPT ze zwykłych rezystorków (taki sam jak w MOŁ), zakupiłem układ AT90S2313, w przy próbie zaprogramowania go w BASCOM (1.11.6.8 DEMO) uzyskałem komunikat "Could not identify chip with ID:FFFFFF". Początkowo uznałem to za oznake zablokowanego/uszkodzonego portu LPT, po kilku dniach zmagań uznałem że jest uszkodzony, i zdecydowałem się na zakup programatora na USB. Kupiłem programator zgodny z STK500 (na allegro), oraz dodatkowo jeden układ ATtiny2313 (na giełdzie). Po podłączeniu do komputera i próbie zaprogramowania starego AT90S2313 wyskakiwał "Could not enter programming mode" tak więc zdecydowałem się zabrać za ATtiny lecz po przeczytaniu kilku postów na jego temat dowiedziałem się o fusebitach i zagarze. Wiem jak powinny być owe bity ustaweione, lecz nie wiem jak się do nich dobrać. Zainstalowałem BASCOM 1.11.9.1 DEMO, i teoretycznie po kliknięciu Manual Program powinienem mieć dostęp do fuse bitów, lecz ... u mnie nic się nie dzieje. Później ściągłem ISPPROG, lecz nie ma STK500 do wyboru...
Więc mam dwa pytania:
1. Czy mój pierwszy procesor mógł zostać uszkodzony przez ładunek elektrostatyczny czy był już uszkodzony ?
2. W jakim programie moge przestawić fuse bity na programatorze zgdonym z stk500 ?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.