Wzmacnacz 741

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
michal_adams
-

Wzmacnacz 741

Post autor: michal_adams » 09 maja 2008, 22:14

Witam wszystkich
Pilnie potrzebuję pomocy na temat projektowania wzmacniacza i prosiłbym o nie pisanie porad typu "Oczywiście że pomogę...Google wzmacniacz operacyjny" bo szukałem i szukałem i jakoś tak mi to nie wychodzi:-|

Dostałem na zajęciach temat:

Wzmacniacz operacyjny bipolarny 741

Zadanie polega na pełnym zaprojektowaniu tego wzmacniacza czyli zaprezentowaniu schematu wzmacniacza, obliczeniach ręcznych i symulacji w pspice.

I właśnie nie wiem jak zabrać się za te obliczenia ręczne. Prowadzący powiedział że trzeba tutaj policzyć poszczególne bloki wzmacniacza ale ja nie wiem o jakie bloki mu chodzi:-|
Byłbym wdzięczny za jakieś linki do stron gdzie jest wyjaśnione jak policzyć te bloki(angielski nie stanowi problemu) lub może tytuł książki w której ten wzmacniacz jest w całości zaprojektowany (podobno jest taka co powiedział mi prowadzący)

Z góry bardzo dziękuję za sensowne posty

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 10 maja 2008, 7:28

Schemat wewnętrzny uA741 znajduje się w nocie katalogowej układu:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... Xssuwx.pdf

Proponował bym najpierw zająć się symulacją wzmacniacza wg. danych zawartych w nocie PSpice bez wgłębiania się w szczegóły obliczeniowe. Bloczek po bloczku a potem skleić to w całość np. zaczynając od wyjścia układu. Dane wyjściowe do niezbędnych obliczeń są w noscie katalogowej na wykresach lub w tabelach.

ODPOWIEDZ