Symbole w DipTrace 2005pl
Symbole w DipTrace 2005pl
jestem początkującym elektronikiem i zabawe z projektowaniem zaczołem od diptrace bo jest po polsku i właśnie w tym programie szukam szukam symbolu i nie moge znalezc,czy ógłby mi ktoś pomóc????
- Krystian1989
- -
- Kontakt:
W edytorze schematów DIP Trace (angielska wersja darmowa 250 pinów) przekaźniki znajdują się w bibliotece "Disc_Sch" i ich nazwa zaczyna się od przedrostka "RELAY". Natomiast w edytorze płytek drukowanych DIP Trace (wersja jak poprzednio) przekaźniki znajdują się w bibliotece "GENERAL" i ich nazwa także zaczyna się od przedrostka "RELAY". Ponadto w obydwóch modułach programu DIP Trace jest w menu Library opcja Search Components... - dla edytora schematów i Search Patterns... - dla edytora płytek. Wystarczy wiedzieć, że przekaźniki najczęściej mają nazwy zaczynające się od przedrostka "relay" i dalej jest już "z górki". Co prawda znalezione biblioteki, szczególnie te płytkowe zbyt obszerne nie są, ale we wspomnianym menu jest też opcja Edit Library, która umożliwia edycję istniejących lub tworzenie nowych bibliotek elementów. Jest też opcja Update pozwalająca na aktualizację dostępnych bibliotek. Nie wiem tylko czy ta opcja jest dostępna dla darmowej wersji programu DIP Trace.