Symbole w DipTrace 2005pl

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Symbole w DipTrace 2005pl

Post autor: kaliska5 » 04 maja 2008, 17:50

jestem początkującym elektronikiem i zabawe z projektowaniem zaczołem od diptrace bo jest po polsku i właśnie w tym programie szukam szukam symbolu i nie moge znalezc,czy ógłby mi ktoś pomóc????

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 04 maja 2008, 17:53

Znowu wróżenie z fusów! Jakiego symbolu?

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 04 maja 2008, 18:34

sorki chodzi o przekażnik

Awatar użytkownika
Krystian1989
-
Kontakt:

Post autor: Krystian1989 » 06 maja 2008, 17:08

Gdy nie ma jakiegoś elementu w bazie programu , można go sobie stworzyć przy pomocy programów , które są dostępne razem z programem. W ten sposób można zrobić dodatkowe biblioteki , które będą zawierały zarówno symbol elementu na schemacie i odpowiedni rozstaw nóżek (raster) na płytce.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 07 maja 2008, 9:25

W edytorze schematów DIP Trace (angielska wersja darmowa 250 pinów) przekaźniki znajdują się w bibliotece "Disc_Sch" i ich nazwa zaczyna się od przedrostka "RELAY". Natomiast w edytorze płytek drukowanych DIP Trace (wersja jak poprzednio) przekaźniki znajdują się w bibliotece "GENERAL" i ich nazwa także zaczyna się od przedrostka "RELAY". Ponadto w obydwóch modułach programu DIP Trace jest w menu Library opcja Search Components... - dla edytora schematów i Search Patterns... - dla edytora płytek. Wystarczy wiedzieć, że przekaźniki najczęściej mają nazwy zaczynające się od przedrostka "relay" i dalej jest już "z górki". Co prawda znalezione biblioteki, szczególnie te płytkowe zbyt obszerne nie są, ale we wspomnianym menu jest też opcja Edit Library, która umożliwia edycję istniejących lub tworzenie nowych bibliotek elementów. Jest też opcja Update pozwalająca na aktualizację dostępnych bibliotek. Nie wiem tylko czy ta opcja jest dostępna dla darmowej wersji programu DIP Trace.

ODPOWIEDZ