Projekt

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Neutron
-
Kontakt:

Projekt

Post autor: Neutron » 30 kwie 2008, 11:17

[shadow=red]Witam[/shadow]. Jak myślicie, lepiej jest projektować płytki drukowane ręcznie za pomocą rapidografa na kalce, czy robić to za pomocą jakichś programów komputerowych, np. w Protelu. W jakim programie najlepiej, no chyba, że jeszcze robi się to na kalce. Jeśli tak to w jakich programach szanowni elektronicy projektujecie. A jak w firmach projektuje się? :smile:

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 30 kwie 2008, 11:32

Najpopularniejsza obecnie metoda to KiCad/Protel czy inny program który ma w pakiecie PCB, później przeniesienie na papier za pomocą drukarki laserowej i tzw. termotransfer. Kalki to już się chyba od przynajmniej 10 lat nie stosuje :)
Neutron pisze:A jak w firmach projektuje się?
Chodzi ci o firmy którym zlecasz wykonanie płytki? Są firmy które chcą gotowy układ ścieżek wygenerowany z np. Protela albo za dodatkową opłatą mogą ci zaprojektować płytkę na podstawie dostarczonego przez ciebie schematu.
A jeżeli ci chodzi jak się w firmach produkujących urządzenia elektroniczne robi płytki to tak samo jak w domu, tzn. program do PCB i zlecenie firmie zew. zajmującej się produkcją obwodów drukowanych.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 30 kwie 2008, 11:37

Tutaj jest podobny temat z jakiego programu do projektowania płytek korzystać. W sumie podobnych tematów w Elportalu i na innych stronach można trochę znaleźć. Myślę, że ręczne projektowanie płytek drukowanych nie ma większego sensu. Chyba, że są to bardzo proste płytki zawierające kilka (naście) elementów. Co do programów w większości tego rodzaju są to programy komercyjne i kosztowne. Można znaleźć też programy darmowe. Dla jednych dobrym programem jest Protel, dla innych Eagle, a w sumie dużo zależy od umiejętności projektanta i opanowania obsługi danego programu.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 30 kwie 2008, 14:23

Awatar użytkownika
Neutron
-
Kontakt:

Post autor: Neutron » 30 kwie 2008, 14:28

lutownik pisze:tutaj jest podobny temat https://forum.elportal.pl/viewtopic.php ... sc&start=0
Przeczytaj uważnie co na wstępie napisałem i nie pleć farmazonów. Mój temat różni się od tych podanych. Nic nie pytałem o to jak się robi płytki drukowane.

[ Dodano: 2008-04-30, 15:30 ]
snow najlepiej zrozumiał o co chodzi.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 30 kwie 2008, 15:11

Neutron, co ty se jakieś jaja robisz? tak ciężko wywnioskować z postow na forum,że nikt z elektroników w 21 wieku nie projektuje plytekzapomocą kalki? Słyszałem różne dziwne pytania o elektronice, ale logicznie chyba wynika,że skoro są programy doprojektowania płytem to latwiej jest z nich korzystać... Po co mialyby powstawać programy do projektowania płytek, skoro ręcznie jest to łatwiej zrobic.
sorki, ale naprawde ciezko mi uwierzć, ze jesteś w komputerach az tak początkujący, bo w życiu nie wyobrażałem sobie projektowania płytki drukowanej ręcznie...

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 01 maja 2008, 11:10

Spokojnie Kulpina :!: Niektórzy lubią projektować ręcznie, sam proste płytki tak projektowałem. Czasem człowiek chce odpocząć od komputera i przypomnieć sobie wygląd pióra, czy ołówka zamiast myszki, czy klawiatury. Ale na skomplikowane płytki faktycznie szkoda czasu, sił i ołówków. Myślę, że Neutron dowiedział się tego czego chciał i temat jest już niepotrzebny, zresztą się jeszcze widzę kłótnia niepotrzebnie zrobi.

Ponieważ zgadzam się z Kolegą - temat zamykam. Ew. otwarcie - PW. marcing
Ostatnio zmieniony 01 maja 2008, 11:31 przez Zenerek, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany