wzmacniacze operacyjne
-
pawcios123
- Użytkownik
wzmacniacze operacyjne
prosz o wyjasnienie co to za elementy i jak dzialaja
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Widzisz Kolego pawcios123 sprawa nie jest taka prosta i nie da się wyjaśnić w kilku zdaniach co, jak, dlaczego. Układy te są tak uniwersalnymi, że nie sposób określić (opisać) wszystkich sposobów ich wykorzystania.
Ja osobiście sobie wyrobiłem taką opinię ze wzmacniacze operacyjne to układy integrujące w sobie kilkanaście...kilkadziesiąt tranzystorów które można dowolnie wykorzystywać, a do tego mają o niebo lepsze właściwości.
W Elportalu znajdziesz na pewno pomoc w postaci kursu nt. wzmaczniaczy operacyjnych.
Ja osobiście sobie wyrobiłem taką opinię ze wzmacniacze operacyjne to układy integrujące w sobie kilkanaście...kilkadziesiąt tranzystorów które można dowolnie wykorzystywać, a do tego mają o niebo lepsze właściwości.
W Elportalu znajdziesz na pewno pomoc w postaci kursu nt. wzmaczniaczy operacyjnych.
To na początek https://elportal.pl/pdf/k01/46_08.pdf
Ha ja terz koledze pomogę, bo mam nieco trochę do powiedzenia w tej materii. Najprościej jest powiedzieć do czego służą wzmacniacze operacyjne. Z nich można zbudować bardzo wiele układów przydatnych w praktyce. Można ze wzmaków operacyjnych zbudować przerzutniki bistabilne, przerzutniki monostabilne, uniwibratory, liczniki, generatory przebiegów sinusoidalnych, generatory przebiegów trójkątnych, i prostokątnych, komparatory, przerzutniki Schmitta, ograniczniki, generatory funkcji, układy logarytmujące, układ prubkujący z pamięcią, detektory szczytu, prostowniki liniowe, przedwzmacniacze, wzmacniacze, filtry Sallen - Key'a, Czybyszewa i wiele, wiele innych.
Od tego wymieniania, aż się zasapałem się.
Od tego wymieniania, aż się zasapałem się.
Mogę polecić takie książki do przeczytania na temat wzmacniaczy operacyjnych takie jak: "Układy elektroniczne analogowe i cyfrowe" A. Filipkowski WNT z 2003r, dalej "Podstawy elektroniki" Barbara Pióro, Marek Pióro WSiP z 1999r. i oczywiście książkę Piotra Góreckiego "Wzmacniacze operacyjne btc z 2004r. Życzę przyjemnej lektóry.