PSpice - Problem z obwodem

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
Wokulski86
-

Post autor: Wokulski86 » 14 mar 2008, 19:18

Ja mam takiproblem. Jeżeli jest obwód z jednym żródłem nap.stałego oraz jedno lub więcej źródeł napięc zmiennych. Zródła zmienne są odpowiednio oddzielone kondensatorami. Prąd diody jest łatwo wyznaczyć gdyż stały prąd nie popłynie przez kondsatory.Przykładowo taki obwód tylko z jednym źródłem w załączniku.Teraz jest pytanie jaka max amplituda napięcia moze pojawic sie na wyjsciu.Więc teraz co?stosuje met.superpozycji i licze prad zmienny od żródła zmiennego. Wartość tego napięcia nie jest podana,wartość kondensatora też nie(tak tylko napisałem dla symulacji).Wyznaczam rezystancje dynamiczną diody,więc robi mi sie obwod gdzie zamiast diody wstawiam rez.dyn..Teraz nie wiem. wiadomo ze przez diode moze popłynać prac ok.25 mA. Prąd wcześniej wyznaczony ma ok.0.2mA. czy teraz odjąc 25-0.2=i=24.8mA. czy wolno tak,jeden jest pradem zmiennym drugi stałym(zamieniac na postac wykladnicza?)
Załączniki
schem.JPG

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 15 mar 2008, 13:20

Ja to widzę tak.
Dla dodatnie połówki amplitudy V1 nie ma ograniczenia Uwy.
Dla ujemnej połówki V1 napięcie na wyjściu będzie równe 0V.
Gdy dioda D1 zostanie zatkana. Co oznacza ze maksymalne ujemne niepięcie V1 wynosi, napięcie na anodzie D1 minus 0.6V, równa sie to napięciu na R2. Bardziej ujemne napięcie zatka diodę D1.

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 15 mar 2008, 21:55

ja bym się nie zgodził do końca z kolegą. Oczywiście co do górnej połówki to oczywiście racja.

Ogólnie to sprawa wygląda tak:
Jeżeli układ zasilimy napięciem DC równym np 10mV , to teraz napięcie zmienne wychodzące z generatora nie będzie poruszało się po poziomej osi czyli po zerze tylko na tle tych 10mV. Teraz jest pytanie przy jakiej amplitudzie układ przeniesie obie połówki. Wiadomo że jeżeli dolna połówka będzie miała amplitudę większą niż 10mV to to wszystko co jest większe od 10 mV zostanie właśnie obcięte w zerze

Krótko mówiąc układ przeniesie tak dużą amplitudę o ile zostanie przeniesiony punkt zerowy(pracy) diody.

Alechaw
-

Post autor: Alechaw » 17 mar 2008, 19:22

Wydaje mi się że wystarczy w PSpice zrobić po prostu analizę transient i zobaczyć co jest na wyjściu. A jeżeli chcesz liczyć na kartce to jak najbardziej metoda superpozycji jest dobrym pomysłem przy tak małej ilości źródeł.

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 17 mar 2008, 21:01

Co do Pspice to jasne, ale na początku Spice jest nieco trudnawy (przynajmniej jak dla mnie).

[ Dodano: 2008-03-18, 18:01 ]
Czy wie ktoś jak zrobić analize DC np tranzystora?

Daje tranzystorek zasilam go napieciem stałym, na baze podaje zrodlo pradowe stałe. Marker pradowy umieszczam na kolektorze.

Pozniej w DC sweep daje Voltage source , w NAME-nazwe mojego źródla V1, w NESTED SEEP daje current source , w nazwie I2 .

Kroki tez sa ustawione.

Gdzie popełniam błąd? Proszę o pomoc

ODPOWIEDZ