PSoC Designer

Forum pasjonatów mikrokontrolerów PSoC
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 22 sty 2006, 19:51
Lokalizacja: S.M.
Kontakt:

PSoC Designer

Post autor: robson » 04 mar 2008, 21:15

Witam
Jak uruchomić program Filter Design Procedure wchodzący w skład pakietu PSoC Designer? Zaczynam po woli przygodę z PSoC-ami na "własną rękę" i nie zawsze mi się to udaje, ale po woli po woli do celu:)

Awatar użytkownika
Wojtek
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Re: PSoC Designer

Post autor: Wojtek » 06 mar 2008, 6:33

robson pisze:Witam
Jak uruchomić program Filter Design Procedure wchodzący w skład pakietu PSoC Designer? Zaczynam po woli przygodę z PSoC-ami na "własną rękę" i nie zawsze mi się to udaje, ale po woli po woli do celu:)
Poczytaj ten artykuł - autor w iluminofonii zastosował uC cypressa i wykoprzystał tam do budowy filtrów Filter Design Procedure

[ Dodano: 2008-03-06, 06:39 ]
Ale żebyś szybko do tego doszedł to zrób tak:
otwórz okienko Programu designera i tam wejdź w "Help" a następnie w " Documentation" i wybierz folder "Filter Design" a ukażą się twoim oczom arkusze exela :) dlaej już wiesz co robić :)

[ Dodano: 2008-03-06, 21:21 ]
A tak swoja drogą może by tak w dziale mikrokontrolery otworzyć kącik dla PSoC Cypressa? Byłoby już aż dwóch potencjalnie zainteresowanych :)

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 22 sty 2006, 19:51
Lokalizacja: S.M.
Kontakt:

Re: PSoC Designer

Post autor: robson » 07 mar 2008, 8:53

No z tym kącikiem to całkiem ciekawa propozycja :grin:

Ciężko znaleźć coś po polsku, ale nie jest to aż taką przeszkodą. W PSoC Expres jest nawet mały tutorial. W gruncie rzeczy jednak to co on prezentuje, można opanować samemu, ale dobrze że tam jest :mrgreen:

Właśnie od wczoraj zacząłem studiować Helpa i może będzie coś z tego :smile: W archiwum EP jest też dość sporo pdf-ów. A tak swoją drogą - nie wiesz może, czy w EP nie jest planowany kurs z mikrokontrolerami Cypressa?

Awatar użytkownika
Wojtek
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 07 mar 2008, 19:08

nie wiesz może, czy w EP nie jest planowany kurs z mikrokontrolerami Cypressa?
Nic o tym nie wiem a jedyną osobą która pewnie mogłaby to poprowadzić jest Marcin Wiązania i chyba P. Zbysiński.

[ Dodano: 2008-03-09, 12:26 ]
Czy zastanawiałeś sie i ewentualnie próbowałeś wykorzystać watchdog w jakims projekcie z tymi procesorami Cypressa?

[ Dodano: 2008-03-11, 13:35 ]
robson pisze:(...) Właśnie od wczoraj zacząłem studiować Helpa i może będzie coś z tego :smile: W archiwum EP jest też dość sporo pdf-ów. A tak swoją drogą - nie wiesz może, czy w EP nie jest planowany kurs z mikrokontrolerami Cypressa?
Znalazłem fajną książkę on-line może się przydać szczególnie przy początkach : http://www.easypsoc.com/book/

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 22 sty 2006, 19:51
Lokalizacja: S.M.
Kontakt:

Post autor: robson » 28 mar 2008, 14:20

Sprawa wygląda tak - nazbierałem dość sporo materiałów o PSoC. Jeśli chodzi o Timery - niestety jeszcze raczkuje :neutral: Siedziałem trochę nad Helpem i ogólnie w PSoC Expres i Designer - podoba mi się to środowisko.

Faktycznie Marcin Wiązania zrobił kilka projektów z udziałem PSoC - przypomina mi się jego analizator widma, który był zbudowany na BA3830S, a ja próbowałem nieudolnie przerobić go na jakiegoś PSoC - rzuciłem wszystko i zapomniałem o tym bo nic nie wychodziło:(

Te procki spodobały mi się bardziej niż AVR-y. Dzięki za link z książką.

A swoją drogą fajnie byłoby umieć coś, co umieją nieliczni :mrgreen:

[ Dodano: 2008-03-28, 14:29 ]
Tak spojrzałem na tą książkę i normalnie dzięki Wojtek! Po angielsku ale ogromna pomoc. :grin: No to weekend z głowy :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wojtek
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 mar 2008, 14:48

"Urodził" się kącik na tym forum dla PSoC więc myślę że moderator przeniesie ten temat we właściwe miejsce. Cieszę się ze mogłem pomóc. Też mam zamiar dobrze poznać te mikrokontrolery. W tym celu wszedłem w posiadanie EasyPsoC3 z www.mikroe.com
Ostatnio zmieniony 28 mar 2008, 18:50 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 22 sty 2006, 19:51
Lokalizacja: S.M.
Kontakt:

Post autor: robson » 28 mar 2008, 18:46

Zestaw wygląda imponująco :grin: Jak widać możliwości tych procków są na prawdę bardzo duże. Muszę i ja nad tym pomyśleć :wink:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 28 mar 2008, 19:07

Mocne. Teraz i ja jestem za powstaniem nowego działu, który zresztą już powstał...
Ta cena (170USD) to jest normalnie taka mała, czy do tego dojdą jeszcze dopłaty za przesyłke, jakiś VAT itp?
A i jeszcze: czy do tego jest potrzebny jakiś opis w języku polskim? czyli: czy to jest tak skomplikowane, że potrzeba mieć coś poza schematem itp.?

Awatar użytkownika
Wojtek
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 mar 2008, 19:29

Kulpina pisze:Mocne. Teraz i ja jestem za powstaniem nowego działu, który zresztą już powstał...
Ta cena (170USD) to jest normalnie taka mała, czy do tego dojdą jeszcze dopłaty za przesyłke, jakiś VAT itp?
A i jeszcze: czy do tego jest potrzebny jakiś opis w języku polskim? czyli: czy to jest tak skomplikowane, że potrzeba mieć coś poza schematem itp.?
Jeśli pytasz o EasyPSoC3 to do ceny trezeba doliczyć VAT i dlatego lepiej kupić u dystrybutora w UE (Serbia jeszcze nie należy) w przypadku tego zestawu to www.paltronix.com wtedy dochodzi 17,5% Vat + koszt 12,5GBP. Instrukcja jest w języku angielskim ale bardzo prosta (zresztą ściągnij z www.mikroe.com i sam się przekonasz)
Ale dobrą alternatywą na początek jest zestaw z www.psoc.pl
Ostatnio zmieniony 29 mar 2008, 7:23 przez Wojtek, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 28 mar 2008, 19:39

Rzeczywiście płyta wygląda imponująco...
A może by tak zrobić coś w formie listy społecznej (listę osób chetnych do zakupu tego zestawu i za jednym razem zamówić kilka..kilkanaście tych płytek jednocześnie- wtedy koszty by się trochę rozbiły...
Wiem, że na innych forach to działało...

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 22 sty 2006, 19:51
Lokalizacja: S.M.
Kontakt:

Post autor: robson » 30 mar 2008, 17:34

Jeśli chodzi o te informacje dotyczące kursu PSoC, to tak jakoś wywnioskowałem ze strony AVT , gdzie jest zestaw ewaluacyjny. Jest tam mowa o jakimś planowanym kursie, chyba, że się mylę. TUTAJ

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 30 mar 2008, 18:05

Witam!
Rzeczywiście wspomniano w opisie produktu o kursie. Przy czym nie jestem do końca pewny czy autor nie miał czasem na myśli "jakiegoś indywidualnego" kursu. Czyli w znaczeniu takim , że: "układ może z powodzeniem być wykorzystany do nauki proglramowania....".
Jeśli już to stawiam, że taki kurs ukaże się w EP- nie w EdW. Pozdrawiam!

mgornicki
-
Posty: 4
Rejestracja: 03 kwie 2008, 9:59
Lokalizacja: Tychy

Post autor: mgornicki » 03 kwie 2008, 10:04

Witam,

Ja również zaczynam przygodę z Psoc. Mam zestaw z www.psoc.pl i jestem zadowolony.
Ale byłbym chętny na EasyPsoC3. Także jak jakaś większa grupa się zbierze to ja również :)

Może ktoś wie gdzie można dostać oryginalne zestawy z Cypressa??
Może ktoś jest chętny na sprowadzenie paru starterkitów ze stanów??
Najbardziej mnie interesują zestawy CapSense.

--
Pozdrawiam,
Marcin.

Awatar użytkownika
Wojtek
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 03 kwie 2008, 22:20

mgornicki pisze:Witam,
Może ktoś wie gdzie można dostać oryginalne zestawy z Cypressa??
Może ktoś jest chętny na sprowadzenie paru starterkitów ze stanów??
Najbardziej mnie interesują zestawy CapSense.

--
Pozdrawiam,
Marcin.
W innym poście napisałem gdzie mozna nabywać i jakie zestawy - sprawdź. Co do CapSense to zobacz to CY3270 - PSoC FirstTouch Starter Kit na www.kamami.pl - ten zestaw ma jednak tylko CapSense Slider. Pozostałe zestawy z CapSense tylko na www.cypress.com

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 03 kwie 2008, 23:16

W EP były wskazówki jak konstruować przyciski CapSense ( tylko nie pamiętam w których numerach)

ODPOWIEDZ