Płyty winylowe

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
Andrzej 12
-

Płyty winylowe

Post autor: Andrzej 12 » 01 mar 2008, 0:00

Witam wszystkich - mam takie pytanie: w jaki sposób można "nagrać" adapterowe płyty winylowe na CD. Mam sporo tych płyt i adapter(gramofon) i chciałbym mieć na CD.Pozdrawiam

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 01 mar 2008, 7:48

Wszystko zależy jaką masz wkładkę w gramofonie. Jeśli jest to wkładka z przetwornikiem krystalicznym to da się nawet wyjście z gramofonu podłączyć bezpośrednio z LineIn karty dźwiękowej. Nie będzie to oczywiście szczyt jakości, ale można niedoskonałości poprawić.

Problem pojawia się gdy gramofon posiada wkładkę z przetwornikiem magnetycznym (tzw. prędkościowym) gdyż jego sygnał wyjściowy jest nie dość, że o niskim poziomie napięciowym to charakterystyka amplitudowa tego sygnału wzrasta ze wzrostem częstotliwości. Dlatego potrzebny będzie albo wzmacniacz który posiada wejście PHONO przystosowane do wkładek MC/MM, albo dodatkowa płytka korektora RIAA do gramofonu.
W tym pierwszym przypadku gramofon podłączasz do wejścia PHONO a wejście LineIn karty dźwiękowej do wyjścia TAPE REC gdzie zawsze pojawia się sygnał z bieżącego wybranego źródła - nawet jeśli TAPE MONITOR jest włączony.
W drugim przypadku gramofon podłączasz do wejścia płytki korektora, a wyjście jego do LineIn karty. Oczywiście płytka musi być zasialana i tu polecam zasilanie z baterii gdyż wszelkie "brumy" z zasilaczy są słyszalne (z powodu wysokiej czułości tego korektora).

markone
-
Kontakt:

Post autor: markone » 01 mar 2008, 9:15

ja też wtrącę kilka zdań od siebie

Po nagraniu dźwięku warto usunąć wszystkie clicki, trzaski i szumy pochodzące z płyty winylowej używając odpowiednich wtyczek VST, dostępnych w większości popularnych edytorów audio (Cool Edit, WaveLab).

Po tym zabiegu dobrze też byłoby wyrównać brzmienie korektorem parametrycznym (parametric EQ) albo najlepiej kompresorem wielopasmowym (polecam C4 firmy Waves).

Kompresja wielopasmowa ma tą przewagę na zwykłą korekcją, że pozwala dynamiczną obróbkę w danym paśmie i tylko w tym paśmie. Nie chce mi się pisać wykładu na temat kompresji i działania kompresorów wielopasmowych. Pamiętaj jednak nieumiejętne użycie kompresora wielopasmowego może przynieść więcej szkody niż pożytku dlatego jeśli nie znasz zasady działania takiego kompresora to najlepiej użyć jednego z ustawień fabrycznych (ang. preset), takiego który nam odpowiada brzmieniowo i nie modyfikować jego ustawień.

I nie zapomnij że o jakości dźwięku w dużej mierze świadczy jakość użytego przetwornika (przedwzmacniacza).

pzdr

Andrzej 12
-

Płyty winylowe

Post autor: Andrzej 12 » 01 mar 2008, 11:30

Witam - Dzięki za szybką odpowiedź - myślałem, że to bardziej skomplikowane. Pozdrawiam. PS - wkładka jest krystaliczn.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2008, 11:42 przez Andrzej 12, łącznie zmieniany 1 raz.

000andrzej
Użytkownik

Re: Płyty winylowe

Post autor: 000andrzej » 01 mar 2008, 11:37

Andrzej 12 pisze:...wkładka jest krystaliczn.
Musisz sie liczyć z tym, że na tej wkładce będziesz miał gorsze parametry niż przy dynamicznej. Ale jak sie nie ma co sie lubi...

Prawdopodobnie gramofon też nie najlepszy. Te z bezpośrednim przenoszeniem napędu poprzez rolkę dociskową do silnika wprowadzają straaasznie buczenia do sygnału. Jak przenoszenie masz na pasku to będzie do przyjęcia.

Andrzej 12
-

Plyty winylowe

Post autor: Andrzej 12 » 02 mar 2008, 14:29

Witam wszystkich - gramofon na pasek(chodzi o napęd) idzie zdobyć, mam inny problem może ktoś zna program po Polsku - nie znam angielskiego. Jezeli nie ma takiego to może ktoś ma chwilę i angielski program wytłumaczy mi krok po kroku. Bardzo dziękuję i pozdrawiam

markone
-
Kontakt:

Post autor: markone » 02 mar 2008, 14:33

Andrzej sprecyzuj jaki program cie interesuje ? I do czego.

Andrzej 12
-

Plyty winylowe

Post autor: Andrzej 12 » 02 mar 2008, 20:37

Witam serdecznie - chodzi mi o to, że chciałem przegrać płyty winylowe (z adaptera - gramofonu) na CD i nie wiem jak do tego dokładnie się zabrać. Nie znam angielskiego więc jakiś program po Polsku. Jestem na etapie teoretycznym i jak coś podłączam do komputera to musi być pewne na 100%, bo to jest komputer rodzinny i jak bym coś rozwalił to mi urwą głowę przy samej d....,. Pozdrawiam PS - tłumaczenie co do czego jeżeli można to tak krok po kroku, będę wdzięczny.

_________
Nie używaj koloru czerwonego. ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 03 mar 2008, 7:01 przez Andrzej 12, łącznie zmieniany 1 raz.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 02 mar 2008, 23:25

Kilka przydatnych linków opisujących proces krok po kroku:
http://www.chip.pl/archiwum/printversio ... 12902.html
http://www.pcworld.pl/artykuly/29209.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic35224.html
Osobiście nie wiem czy uda Ci się zdobyć jakiś soft w polskiej wersji, ja użyłem do tego CoolEdit-a.

Andrzej 12
-

Post autor: Andrzej 12 » 05 mar 2008, 23:35

Witam -Dzięki wszystkim za pomoc GAVRON znalazłem taki program Audacity i jest po Polsku - myślę, że teraz to już będzie z górki. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ