Problem ze ściemniaczem dotykowym

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Lolo
-

Problem ze ściemniaczem dotykowym

Post autor: Lolo » 24 lut 2008, 17:00

Witam wszystkich

Mam pewien problem z zamontowaniem ściemniacza dotykowego. Wraz z zakupem który poczyniłem przez internet nie dostałem instrukcji montażu i jestem w kropce. Szukałem kilka godzin na różnych stronach o tym, łącznie z tą, ale nic nie znalazłem, a nie znam się za bardzo na elektryce. Normalny włącznik to bym jeszcze podłączył ale ten jest trochu inny pewnie w związku z funkcjami które pełni, a przynajmniej powinien po poprawnym zainstalowaniu ;)

Jeśli ktoś mógłby mi podesłać jakiś schemat podłączenia wraz z jakimiś instrukcjami czy wytycznymi to byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 24 lut 2008, 17:32

A w czym dokładnie masz problem? Ściemniacz podłącza się tak samo jak zwykły wyłącznik

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 24 lut 2008, 19:51

Może podaj link do miejsca z którego zamawiałeś ten wyłącznik...

Lolo
-

Post autor: Lolo » 24 lut 2008, 21:29

Nie wiem czy powinienem, to w pewnym sensie reklama, no ale: http://allegro.pl/item305916600_sciemni ... szlif.html

Tam kupiłem. Po podłączeniu działał jak normalny wyłącznik, nie działał jako ściemniacz i nie reagował na dotyk, na pewno coś źle zrobiłem.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 24 lut 2008, 22:17

Na podanej przez Ciebie stronie, gdzie kupiłeś ten ściemniacz jest schemat podłączenia go do instalacji elektrycznej. Sposób podłączenia tego ściemniacza w zasadzie nie różni się zbytnio od ogólnie przyjętych standardów, czyli ściemniacz - wyłącznik jest włączony w szereg ze sterowaną żarówką. Do tego dochodzi przewód ochronny (podłączyłeś go?) i dodatkowy przewód sterujący oznaczony literką "S", w Twoim przypadku będzie on raczej nie wykorzystany. Może coś źle połączyłeś, chociaż nic skomplikowanego tu nie ma. Ewentualnie ściemniacz - wyłącznik jest uszkodzony.

Lolo
-

Post autor: Lolo » 25 lut 2008, 18:52

Metodą prób i błędów w końcu po nierównej batalii stoczonej z mym nieszczęsnym włącznikiem jednak wygrałem :) Udało mi się go poprawnie podłączyć, a przynajmniej mam taką nadzieję ;)

Dzięki wszystkim za pomoc jaką mi okazali.

Mod może zamknąć już ten temat

haloumi75
-
Kontakt:

Post autor: haloumi75 » 20 kwie 2008, 13:20

Witam,
Czy zechcieliby Panstwo udzielic kilku wskazowek jak podlaczyc sciemniacz do sieci elektrycznej w mieszkaniu?
Zakupilem na allegro "Ściemniacz na pilot i dotyk EMC Metal STAL SZLIF"
http://www.allegro.pl/item344774711_sci ... szlif.html
i mimo najszczerszych checi i kilku spędzonych ze srubokrętem w ręku godzin, nie moge go rozgryzć.. Nie jestem elektrykiem, przyznaje problem mnie przerosl ;)
Pewien samozwańczy znajomy elektryk podpowiedział, ze instalacja w bloku - mieszkam w bloku z lat 80 tych- nie jest dostosowana do tego typu ściemiacza, ktory wykorzystuje "uziemienie" (PE).
W mieszkaniu sa tylko 2 przewody instalacyjne a bolec wystajacy z gniazdka jest podlaczony do (N), spotkalem sie z okresleniem "watowany".
Sciemniacz chcialbym podlaczyc do zasilaczacza toroidalnego. Jak zapewnia producent sciemniacz wspolpracuje z takimi zasilaczami.
Po podlaczeniu do pradu swiatlo zapala sie ale sciemniacz nie reaguje na polecenia. Swiatla nie mozna wylaczyc ani sciemnic.
Wydaje mi sie, ze problem ten zwiazany jest z niewlasciwym uziemnieniem. Ale mnie sie tylko wydaje bo sie na tym po prostu kiepsko znam.
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam,
Lukasz
Załączniki
DSC00021.JPG
Moj klopot ;)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 20 kwie 2008, 14:21

Brak PE może sprawiać problemy. Zapnij lampę w linie L (odwrotnie niz jest narysowane na schemacie), a N podaj na odpowiedni zacisk w sciemniaczu razem z mostkiem na PE. Myslę że to powinno pomóc. Pozdrawiam

Lolo
-

Post autor: Lolo » 20 kwie 2008, 19:02

Witam

Większości słów typowo 'elektrycznych', które tu padły nee rozumiem ;) Ja swój ściemniacz podłączyłem metodą prób i błędów, kosztem kilku chwil i nerwów. Także mieszkam w bloku z lat 80. Wystające 3 kable ze ściany, które notabene były tego samego koloru, no bo jak inaczej podczas komuny, podłączałem jak leci do ściemniacza, za każdym razem w innej kolejności i za każdym razem włączałem korki i sprawdzałem czy działa. Po kilku chwilach udało się. Działało nee tylko światło, które działało samo kilka razy wcześniej ale również ściemniacz.

Potem zostało tylko kucie ściany, puszka, ponowne podłączenie, szpachla i malowanie ;)

Powodzenia i mam nadzieję że pomogłem.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 20 kwie 2008, 19:08

hmm, sory ale nie rozumie, kable wystawały ze ściany a ty ją kułeś a pózniej szpachlowałeś? :roll:

ODPOWIEDZ