lampy
-
krzysztof888
- -
lampy
cześć zaczłem interesować się ostatnio lampami
mam pytanie czy są jeszcze gdzieś produkowane lampy
mam pytanie czy są jeszcze gdzieś produkowane lampy
W polsce też są produkowane lampy np. Alek, i choć jest to raczej hobby, to trochę ich powstało (mathieiov pisze:Lampy produkowane są nadal w Chinach, USA, Niemczech i Słowacji.
- thereminator
- -
Niemcy? Nie sądzę.mathieiov pisze:Lampy produkowane są nadal w Chinach, USA, Niemczech i Słowacji. Jeśli planujesz wykonanie jakiegoś układu lampowego najlepiej będzie, jak kupisz lampy ze starych zapasów (NOS). Bardzo duzy wybór jest na allegro.
USA? Nie słyszałem, może są jakieś małe manufaktury, inaczej Mesa nie dawałaby w swoich wzmacniaczach rebrandowanych rosyjskich lamp.
Ze wpółczesnych producentów liczą się Rosja (Sovtek, Svetlana), Słowacja (JJ Electronics) i Chiny (Golden Dragon i kilka innych marek), ale i tak najlepsze są radzieckie i niemieckie NOSy.
thereminator pisze: Niemcy? Nie sądzę.
Osobiście polecam się zdecydować <hahaha>thereminator pisze:najlepsze są radzieckie i niemieckie NOSy.
Pozatym rozważanie czy i gdzie sa produkowane lampy nie ma wg mnie wiekszego sensu, bo dla hobbysty i tak głównym źródłem zdobycia lamp sa raczej portale typu allegro lub prywatne ogłoszenia... No chyba że dla informacji - z ciekawości chcesz wiedzieć
Ostatnio zmieniony 28 mar 2008, 11:06 przez Kulpina, łącznie zmieniany 3 razy.
Kulpina, Thereminator wyraził wątpienie w myśl mathieiov'a, że lampy NADAL produkowane są w Niemczech. Co nie oznacza, że nosy nie BYŁY. Radzę uważnie czytać wątek.Osobiście polecam się zdecydować <hahaha>
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2008, 22:35 przez Anax, łącznie zmieniany 1 raz.
Proponuję koledze zaczerpnąć informacji o firmie RFT. Nawiązując do pewnego programu w pewnej stacji telewizyjnej - "Warto wiedzieć więcej".Kulpina pisze:thereminator pisze: Niemcy? Nie sądzę.Osobiście polecam się zdecydować <hahaha>thereminator pisze:najlepsze są radzieckie i niemieckie NOSy.![]()
NOSami to one wtedy nie były, teraz są.Anax pisze:Co nie oznacza, że nosy nie BYŁY.
Wiem, czepiam się
Lampy JJ, EH z bieżącej produkcji oprócz aukcji są do nabycia w szanujących się sklepach muzycznych.Przynajmniej w Lublinie nie znam sklepu muzycznego w którym by nie było ECC83, 6L6 i EL34.Podstawki i inne elementy do wzmacniaczy też są.Fonar ma niezły sklep z tymi rzeczami, przez sieć można u nich kupować.