Pierwsze kroki z programowaniem

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
rzorrz
-
Kontakt:

Pierwsze kroki z programowaniem

Post autor: rzorrz » 05 lut 2008, 19:54

Witam:]
Proszę Was o radę. Chcę zacząć działać coś z mikrokontrolerami. Mialem kiedyś kilka laborek na 80c51 ale poza zajęciami nie mialem dostępu do tego układu.
Poradźcie mi jaki i skąd wziąść programator który działa z KEIL lub z BASCOM? Może polecacie jakiś inny ukladzik niż 8051.
Czym różni się 8051 od 8059?
Dzięki
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 05 lut 2008, 20:06

Sugerowałbym zostawić na chwilę układy serii '51 na korzyść rodziny AVR. powodów jest kilka:
-mnóstwo przykładowych układów, gotowych i uruchomionych- w sam raz na początek
-łatwość w programowaniu- jedyne co potrzebujesz do programowania to przewód 6 żył i gniazdo CENTRONICS (BASCOM);
- łatwo dostępne i tanie procesory oraz płytki bazowe (jak na przykład AVT-3500)
niedawno Kolega Wojtek ogłaszał się na allegro ze chce takową płytkę sprzedać.

Rzecz jasna procesory 8051 tez są wykorzystywanie i nie ma powodów dla których nie powinno się ich stosować- mimo to na początek według mnie to BASCOM+AVT3500.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 06 lut 2008, 23:47

Polecam jako programator dla AVR i nie tylko PONYPROG.W Bascomie na laptopie nauczyciela nie mogłem zaprogramować a w ponyprogu dało obsłużyc się LPT.Również polecam AVR na nasze polskie realia choc sam zaczynałem od PIC(trochę trudniejsza droga ).Kup sobie płytkę z avr lub wykonaj jakis zestaw.Polecam na poczatek model ATMEGA8 tani i ma spore możliwosci.

Pozdrawiam

P.S jak bedziesz miał problemy kłopoty to smiało pytaj w tym posćie pomożemy Ci.

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 07 lut 2008, 1:56

Gutek pisze:Polecam jako programator dla AVR i nie tylko PONYPROG
ponyprog ma taka wade, ze nie wykrywa kontrolera LPT na PCI ale inny programator - AVRISP sobie z tym radzi

rzorrz
-
Kontakt:

Post autor: rzorrz » 24 lut 2008, 23:03

Dlugo się zastanawiałem i chyba zaczne z AVR.
Jaki polecacie na początek kompilator? Są jakieś symulatory?
Pozdrawiam

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 25 lut 2008, 7:21

rzorrz pisze:Jaki polecacie na początek kompilator?
AvrStudio + winavr
rzorrz pisze:Są jakieś symulatory?
AvrStudio

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 29 wrz 2010, 18:51

Odgrzeje lekko temat :lol:

Szukając taniego i nieskomplikowanego programatora znalazłem takie coś:

programator

Do tego dopasowałem procka : AT89S52-24PU (In-System Prog. MC, 8KB-Flash, DIL40, RoHS)

uC

Mam pytanie czy mi to spasuje oraz czy będą mi potrzebne jeszcze jakieś rzeczy poza uc, programatorem i programem na komputer do obsługi programatora? Pomijam wiedzę bo to dośc oczywiste :wink:

Z ciekawośći zapytam również po co w programatorze te 3 diody prostownicze? Czy one sa konieczne do działania układu? (kojarze ze RS-232 działa na napieciu 12V stąd stabilizator 5V ale te diody w jakim celu?)

ODPOWIEDZ