Projektowanie PCB

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
patlas
-

Projektowanie PCB

Post autor: patlas » 31 sty 2008, 22:40

Mam pytanie jestem dość zaawansowanym programistom procesorów AVR z rdzeniem RISC ale niestety nie potrafię wysować płytek PCB. Znam programy pomocne typu Potel itp. Potrafię stosować metodę naświetlania UV ale nie potrafie projektowac tychże płytek.
Czy bylby ktoś na tyle łaskawy i wytłumaczy mi wszystko sposobem łopatologicznym :?:
Pozdrawiam Patlas :cool:

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 31 sty 2008, 23:43

Sugeruję zaopatrzyć się w kurs z EdW 2002/2003 i popatrzeć
tutaj
Ja sam się uczyłem właśnie z tego kursu i uważam, że jest lepszy niż niejedna ksiązka poświęcona Protelowi.

patlas
-

Post autor: patlas » 01 lut 2008, 9:37

potrafie obsługiawać się nawet bardzo dobrze protelem ale po prostu nie wiem od czego zacząć rysując połączenia na PCB w protelu. PO prostu chodzi mi o to że nie wiem od czegoa zacząć rysowanie połaczeń czy od układu źrudła zasilanie czy innych proszę o odpowiedź na prv nr gg 11391614

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 01 lut 2008, 13:54

Temat projektowania płytek drukowanych (w skrócie PCB) jest dość złożony i trudno go przedstawić w kilku zdaniach. Dużą role tu odgrywa doświadczenie, które zdobywa się z czasem. Tak w wielkim skrócie zakładając, że masz elementy schematowe skojarzone z odpowiednimi obudowami (w Protelu zwanymi footprintami) i wygenerowaną listę połączeń elementów (w skrócie zwaną netlistą) można przystąpić do projektowania płytki PCB. Wcześniej zalecane jest jednak zgromadzenie elementów do tego układu, w szczególności takich, które mają zróżnicowane obudowy, jak np. potencjometry montażowe, kondensatory, itp. i dopasowanie do nich (lub zmiana) odpowiednich footprintów. Wówczas po zaprojektowaniu płytki unikniemy rozczarowań, że jakiś element nie pasuje do płytki. Następnym etapem jest określenie wymiarów naszej płytki i dopasowanie ich do wymiarów obudowy w jakiej będzie zamontowane urządzenie. Należy na tym etapie uwzględnić otwory mocujące płytkę. Najczęściej są to cztery otwory o średnicy 3,2 mm w narożnikach płytki, ale może to zależeć od obudowy. Jeśli układ ma być wbudowany w jakieś urządzenie np. wzmacniacz audio, też należy zaglądnąć do wnętrza takiego wzmacniacza i sprawdzić, w jakim miejscu i w jaki sposób będzie montowana płytka oraz na jakie jej rozmiary można sobie pozwolić. Następnym krokiem po zdefiniowaniu rozmiarów płytki PCB jest wczytanie elementów na płytkę i ich rozmieszczenie. Protel oferuje narzędzie do automatycznego rozmieszczania elementów, ale efekty jego pracy nie zawsze są zadowalające. Najlepsze efekty uzyskuje się ręcznie rozmieszczając elementy. Przy krawędziach płytki umieszcza się takie elementy jak złącza wejścia i wyjścia, złącza do potencjometrów (tych montowanych na obudowie) lub potencjometry jeśli są montowane prosto w płytkę PCB. Także przy krawędzi płytki montuje się takie elementy jak tranzystory mocy co ułatwia ich mocowanie do radiatora itp. Elementy na płytce rozmiesza się w w kolejności od wejścia do wyjścia układu lub kolejności przepływu (przetwarzania) sygnału przez układ. Należy na tym etapie zadbać aby pomiędzy elementami były jak najkrótsze połączenia (w Protelu zanim się wytrasuje ścieżki są one pokazywane w postaci cienkich białych elastycznych linii). W wielu układach kluczowe znaczenie ma sposób prowadzenia ścieżek, prowadzenia zasilania, masy, odseparowania obwodów wejściowych od obwodów zasilania, części analogowej układu od części cyfrowej, itp. Często zdarza się tak, że prawidłowo zaprojektowany układ działa zmontowany w „pająku”, a na płytce PCB nie działa, wzbudza się itp. Są to skrajności, ale niekiedy trzeba się z tym liczyć. Dotyczy do w szczególności układów wielkiej częstotliwości, gdzie duże znaczenie ma długość, szerokość jak i sposób prowadzenia ścieżek. Niekiedy dobrze jest przeglądnąć prasę dla elektroników i zobaczyć w jaki sposób tam są projektowane płytki. Ścieżki pomiędzy elementami powinny mieć odpowiednią szerokość szczególnie te przez które płyną duże prądy, tak aby przy dużych obciążeniach po prostu nie wyparowały. Także autorouter (automat do trasowania ścieżek) wbudowany w Protela, nie jest idealny więc może być konieczna ręczna korekta wytrasowanych ścieżek. To co napisałem tylko garść podstawowych wskazówek. Proponuję przeglądnąć kurs obsługi Protela, który znajduje się tutaj (trzecia tabelka od góry strony) i samemu zdobywać doświadczenie. W razie czego zawsze ma łamach Forum można zapytać czy dana płytka jest w miarę poprawnie zaprojektowana.

sawanb03
-

Post autor: sawanb03 » 28 mar 2010, 10:09

Witam,
trochę odgrzebałem stary temat. Nie chciałem zakładać nowego dla mojego malutkiego problemu.
Czy w programie altium/protel w czasie prowadzenia ścieżek można wybrać sobie tylko jeden potencjał (np. gnd), aby był pokazywany w postaci cienkiej białej elastycznej linii. Reszta pomocniczych połączeń w czasie prowadzenia sygnału gnd była by ukryta. Po prowadzeniu ścieżki gnd, wyświetlał bym kolejny pomocniczy potencjał. Jest taka możliwość w programie altium/protel?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 28 mar 2010, 20:31

potrafie obsługiawać się nawet bardzo dobrze protelem ale po prostu nie wiem od czego zacząć rysując połączenia na PCB w protelu.
To chwila moment, to albo potrafisz obsługiwać program albo nie ?? Twoja wypowiedz jest bynajmniej dziwna, nie mówiąc szalona. To tak jak by napisać, znam bardzo dobrze Windowsa, ale czy możecie mi powiedzieć gdzie jest menu START, bo nie wiem. To że wiesz do czego służy jaka ikonka w Ploteru nie świadczy o tym że go znasz, pomijając że to złożony program dla profesjonalistów, i nie wiem dla czego wszyscy tak uparcie się go uczepiają, zamiast używać dużo łatwiejszego i przyjemniejszego EAGLA, który do prostych projektów hobbisty jest jak znalazł.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 18 kwie 2010, 1:19

Kolego spójrz na datę :), teraz to już pewnie zna Protela :D .

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 18 kwie 2010, 9:32

kayron pisze:To że wiesz do czego służy jaka ikonka w Ploteru nie świadczy o tym że go znasz, pomijając że to złożony program dla profesjonalistów, i nie wiem dla czego wszyscy tak uparcie się go uczepiają, zamiast używać dużo łatwiejszego i przyjemniejszego EAGLA, który do prostych projektów hobbisty jest jak znalazł.
Protel (Altium Designer) dla profesjonalistów? Może i tak. Ale to głównie mniejsze firmy go używają, bo reszta zadowala się Mentorem.
Łoj. EAGLE łatwiejszy i przyjemniejszy? Jak dla kogo. W zasadzie nie spotkałem bardziej przyjaznego programu niż Altium Designer, a miałem (nie)przyjemność zabawiać się prawie wszystkim: od Mentora, przez Cadstara, EAGLE, KiCADa, do starego poczciwego OrCADa 386 dla DOS.

Rada dla kolegisawanb03: zainteresuj się takim małym przyciskiem w dole okna - Mask Level. Tam są takie suwaczki i po chwili zabawy będziesz miał tego co chcesz. A! No i musisz mieć kartę grafiki zgodną z DirectX i Shader Model. Inaczej nici z przyciemniania.

ODPOWIEDZ