Jedno proste pytanko.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Zablokowany
Szymon1988
-

Jedno proste pytanko.

Post autor: Szymon1988 » 07 sty 2008, 17:56

Witam.
Na wstępie chce podkreślić że jestem laikiem w dziedzinie fizyki ;)
Podejrzewam, że problem jest w zasadzie prosty, ale niestety instrukcje jakie dostałem do wykonania sprawozdania z fizyki są marne, napisane niezrozumiałym językiem i wygląda na to, że niekompletne :(
A więc do rzeczy:

Obrazek
(jest to przykład)

Po wykonaniu pomiarów napięcia i natężenia mam obliczyć rezystancje dynamiczną diody prostowniczej (także Zenera). Wszystko OK, potrafie obliczyć, tylko kiedy mogę obliczyć tą rezystancję, a kiedy nie ( '-' w tabelce). Dowiedziałem się, że ma to związek z tym, czy spadek napięcia dąży do 0 czy nie, ale nie wiem jak do tego dojść :D
Gdyby ktoś mógł mi to wytłumaczyć, byłbym bardzo wdzięczny, z góry dzięki :)

Pozdrawiam
Szymon

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 07 sty 2008, 19:02

rezystancja dynamiczna – rZ, której wartość zmienia się w zależności od napięcia stabilizacji:

Obrazek

Rezystancja dynamiczna zależy od wartości napięcia stabilizacji i prądu stabilizacji. Wynosi ona od kilku do kilkudziesięciu omów. Minimalną rezystancję dynamiczną mają diody o napięciu stabilizacji UZ = 6 ¸ 8 V.

Szymon1988
-

Post autor: Szymon1988 » 08 sty 2008, 0:14

MichalKaszuba pisze:rezystancja dynamiczna – rZ, której wartość zmienia się w zależności od napięcia stabilizacji:

Obrazek

Rezystancja dynamiczna zależy od wartości napięcia stabilizacji i prądu stabilizacji. Wynosi ona od kilku do kilkudziesięciu omów. Minimalną rezystancję dynamiczną mają diody o napięciu stabilizacji UZ = 6 ¸ 8 V.
właściwie dalej nic nowego mi to nie mówi, nie wiem kiedy mam obliczać Rezystancję dynamiczną a kiedy nie.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 08 sty 2008, 21:02

Poradził bym Ci:
1 – narysować na podstawie danych (tabel) charakterystyki tych diod, w instrukcji z ćwiczenia powinny takowe przykładowe się znajdować jeśli nie to tu jest co nieco opisane;
2 – rezystancję dynamiczną, jak kolega wyżej napisał obliczasz z takiego wzoru, biorąc pod uwagę 3 ćwiartkę układu współrzędnych (ujemne prądy i napięcia). Jest to nic innego jak nachylenie prostej zaczynającej się w punkcie przegięcia (-Uz – na powyższej stronie)
Na mój gust to:

ΔUz = 5,28-4,72=0,56V

i odpowiadający przyrost prądu:

ΔIz = 12,72-0,88=11,84mA

Ale, lepiej zdjąć te punkty z aproksymowanej charakterystyki na papierze.

Szymon1988
-

Post autor: Szymon1988 » 09 sty 2008, 13:01

GAVRON pisze:Poradził bym Ci:
1 – narysować na podstawie danych (tabel) charakterystyki tych diod, w instrukcji z ćwiczenia powinny takowe przykładowe się znajdować jeśli nie to tu jest co nieco opisane;
2 – rezystancję dynamiczną, jak kolega wyżej napisał obliczasz z takiego wzoru, biorąc pod uwagę 3 ćwiartkę układu współrzędnych (ujemne prądy i napięcia). Jest to nic innego jak nachylenie prostej zaczynającej się w punkcie przegięcia (-Uz – na powyższej stronie)
Na mój gust to:

ΔUz = 5,28-4,72=0,56V

i odpowiadający przyrost prądu:

ΔIz = 12,72-0,88=11,84mA

Ale, lepiej zdjąć te punkty z aproksymowanej charakterystyki na papierze.
ok dzieki, juz wlasciwie wszystko wiem, wygląda na to, że mam po prostu wybrać sobie kilka przedziałów których różnica jest najmniejsza (oznacza to największą dokładność przy obliczaniu rezystancji dynamicznej)

Temat do zamknięcia :)

Zablokowany