Telewizor Neptun 505

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
elektronikopo
Użytkownik

Telewizor Neptun 505

Post autor: elektronikopo » 01 sty 2008, 20:35

Obrazek

Dokładnie jest to telewizor OTV Neptun N750T

Mam w czwartek z niego więc mam pytania :

- Co robi układ regulacji w telewizorze , jakie głowne elementy wchodzą w jego skład?
- Za co odpowida układ odchylania poziomego , jakie głowne elementy wchodzą w jego skład?
Mam napisane : "Tor synchronizacji odbiornika zrealizowany w opraciu o obwód scalony UL 1262N rozmieszczony na module MS 1002 sterowany sygnałem video o polaryzacji ujemnej z układu p.cz zapewnia synchroniczną układu odchylania poziomego i poinowego z impulsami synchronizującymi zawartymi w sygnale telewizyjnym"

Moze ktoś mi to napisac prostszym i zrozumaiłym językiem bo nie rozumiem tego

-Za co odpowida układ odchylania pionowego i jakie głowne elemnty wchodzą w jego skład?

" Układ odchylania pinowego rozwiązano w opraciu o układ scalony U301 TDA1170S rozmieszczony jest na module UMV2010.W układzie scalonym U301 do 8 nożki doprowadza się impulsy synchronizacji pionowej pochodzace z układu synchronizacji które synchronizują pracę wewnętzrzną generatora ramki współpracującego z zewnętrznymi elementami C301,R301,R302 ustalającymi częstopliwość swobodną generatora"

Prosze o wyjasnienei tego

-Za co odpowida moduł przetwornicy i jakie głowne elemnty wchodzą w jego skład?

To chyba jzu jest proste przetwornica stabilizuje napięcie i przetwarza napięcie

"Część zasilająca odbiornika bazuje na asynchronicznej przetwornicy przetwarzającej napiecie sieci zasilającej na stabilizowane napięcie stałe 19,27,138,215 tworzące głownie zasilanie odbiornika.Pozostałe napiecia zasilania otrzymuje sie w sposób pośredni.Przetwornica realizuje również galwaniczną separacje odbiornika od sieci."

Prosze wyjaśnić to

Jak ktoś chce moge wysłać cały mój zeszyt , żebyscie widzieli co mam dokładnie w zeszycie i byscie mogli powiedzieć co z tego ważne , także odniesli to do moich pytań

ODPOWIEDZ