akustyczny wzmacniacz - schemat

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
maluko
-

akustyczny wzmacniacz - schemat

Post autor: maluko » 11 gru 2007, 16:43

Witam
mam do przeanalizowania schemat akustycznego wzmacniacza mocy w programie electronic workbench, a niestety posiadany przeze mnie schemat nie jest kompletny. Brakuje w nim kilku mierników (oscyloskop, multimeter, voltomierz ??) a ja osobiście nie wiem gdzie je podłączyć do tego schematu. Prosiłbym o drobną pomoc
pozdrawiam
Załączniki
wz.JPG

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 11 gru 2007, 19:04

Na pewno należałoby podpiąć mierniki (oscyloskop) pod wejście i wyjście całego wzmacniacza- wtedy widać jak na dłoni co się dzieje z sygnałem wejściowym.
W zależności od tego co konkretnie masz zbadać należy wpiąć mierniki w innym miejscu- mnie na przykład interesowałoby co się dzieje na emiterze drugiego (patrząc od lewej strony) tranzystora.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 11 gru 2007, 20:12

Proponuję jeszcze dodać "probe" do baz tranzystorów BD239, BD240 by zobrazować jak zachowują się przebiegi sterujące (z zachowaniem składowej stałej). I jaki mogą mieć wpływ na przebieg wyjściowy.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 gru 2007, 20:58

Tranzystory wyjściowe proponowałbym zmierzyć jeżeli chodzi o prąd spoczynkowy to też ważna rzecz, no i oscyl dwu-kanałowy na wejściu wyjściu.

ODPOWIEDZ