Ostatnio szukając informacji o noktowizorach trafiłem na ciekawą stronkę.
Koleś zbudował sobie noktowizor generacji 0.
Jako że kilka razy przewinął się temat podczerwieni na forum, pozwoliłem sobie umieścić tu ten link. Strona w języku angielskim ale sam średnio znam ten język a się doczytałem;)
http://www.angelfire.com/80s/sixmhz/infrared.html
Jakby ktoś miał jakieś materiały ciekawe materiały na temat to prosiłbym wklejać. Wolałbym coś z "wyższej półki" nie podstawy.
Pozdrawiam...
Domowej roboty noktowizor
c4r0, chodzi Ci o przetwornik optoelektroniczny? Sam chciałbym wiedzieć skąd taki wytrzasnąć
Chociaż wolałbym taki, który nie potrzebuje oświetlania podczerwienią bo ten o ile dobrze wyczytałem potrzebuje. Tanie to pewnie nie jest ale jakby ktoś wiedział skąd taki przetwornik wziąć to bardzo chętnie się dowiem.
Pozdrawiam...
Chociaż wolałbym taki, który nie potrzebuje oświetlania podczerwienią bo ten o ile dobrze wyczytałem potrzebuje. Tanie to pewnie nie jest ale jakby ktoś wiedział skąd taki przetwornik wziąć to bardzo chętnie się dowiem.
Pozdrawiam...
Dorwałem stary noktowizor, taki do jakiego MiW podał linka tylko bez zasilacza i hełmofonu
Tzn mam dwie lampki z optyką w obudowie. Udało mi się uruchomić to podając kilka kV napięcia stałego, ale efekty są gorsze niż bym się spodziewał. Taki noktowizor wymaga na prawdę silnego oświetlenia podczerwienią...