Witam.
Złożyłem ostatnio fajny, bardzo popularny układzik http://www.yousendit.com/transfer.php?a ... c314dec971. Jest to J-50 iluminofonia 3 kanałowa. Na każdym wyjściu, na każdym kanale zamontowane są bezpieczniki. W sklepie pytali jakie żarówki będę używać. Ja odpowiedziałem, że 60W (bo tak jest wspomniane w opisie), a sprzedawca dał mi bezpieczniki 0.5A.
Chciałbym się dowiedzieć od czego zależy ich dobór, ponieważ mam zamiar jeden z kanałów w mojej iluminofonii(np. BASS) rozdzielić na dwie żarówki 60W(jedna żarówka na tony wysokie, jedna na średnie i dwie na niskie ). To pewnie pociąga za sobą zmianę bezpiecznika. Nie wiem teraz o jakiej wartości. Prosiłbym o radę i pomoc.
Jak to jest z tymi bezpiecznikami??
-
ZbeeGin
Liczysz prąd jaki pobiera żarówka (lub ich zestaw) z sieci 230V i mnożysz go przez współczynnik 1,1. Otrzymana liczba to wartość bezpiecznika jaki powinien być umieszczony w szeregu. Oczywiście jeśli nie trafisz z wartością, bierze się najbliższą możliwą w górę.
Tylko pamiętaj, że prąd pobierany przez żarówkę nie jest tutaj jedynym kryterium. Także maksymalny prąd przewodzenia triaka/tyrystora też należy brać tu pod uwagę.
Tylko pamiętaj, że prąd pobierany przez żarówkę nie jest tutaj jedynym kryterium. Także maksymalny prąd przewodzenia triaka/tyrystora też należy brać tu pod uwagę.
Jaki mi radzicie zakupić bezpiecznik jeśli chce podłączyć do jednego kanału dwie żarówki po 60W każda?? Co myślicie o bezpieczniku 1A ??
PS. Ja mam użyte na wyjściu tyrystory TIC106M. Z tego co przeczytałem w opisie(LINK), ale nie jestem pewien, to prąd przewodzenia ma chyba 30 A.
PS. Ja mam użyte na wyjściu tyrystory TIC106M. Z tego co przeczytałem w opisie(LINK), ale nie jestem pewien, to prąd przewodzenia ma chyba 30 A.