Silnik DC

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
ODPOWIEDZ
Laik
Użytkownik

Silnik DC

Post autor: Laik » 04 lis 2007, 21:18

Ostatnio znalazłem zabawke w piwnicy i wyjelem z niej silniczek. Problem w tym ze on nie dziala. Jak można sprawdzic czy dziala czy może coś naprawić ??

Awatar użytkownika
kordek
-

Post autor: kordek » 04 lis 2007, 22:27

może go otwórz? zobaczy czy wirnik nie jest przepalony. czasami psuja sie szczotki od komutatora da sie je naprawić ( ja np. zepsute zastąpiłem dwoma drucikami z przewodu rj 45.

Jak sprawdzić czy działa albo podłączyć napięcie, albo podłączyć do woltomierza i kręcić ostatecznie zamiast woltomierza język :P z tym ze nie wiem czy każdy silnik działa jak prądnica

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 04 lis 2007, 23:00

Każdy silnik komutatorowy w którym nabiegunniki wykonane są z magnesu działa jako prądnica małej mocy. Jeśli silnik nie działa a "wystają" z niego tylko dwa przewody to prawdopodobnie jest to właśnie silnik komutatorowy i jeśli po podłączeniu zasilania nie działa to ma spalone uzwojenie albo jak w poście wyżej posiada uszkodzony komutator lub szczotki. Rozbierz go lub lepiej sprawdź omomierzem przy wolnym obracanie wirnika a wszystko będzie jasne.
Pozdrawiam

Laik
Użytkownik

Post autor: Laik » 05 lis 2007, 14:34

Sprawdzialem omomierzem. Ustawilem na 200 Ohm i podczas krecenia zaczely mi sie ciagle zmieniac liczby. Czyli dziala. Lecz jak podlacze do niego prad to nie rusza. Co może byc nie tak ? Rozebralem silnik i wszystko wyglada ok.

[ Dodano: 2007-11-05, 15:48 ]
Już rozwiązane. Dzięki wszystkim. Wina bylo to że te szczotki byly w jakiejs gumie czy czymś takim. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 05 lis 2007, 17:57

To raczej nie była guma skoro omomierz pokazywał jakąś rezystancję lecz najprawdopodobniej zaschnięty smar lub coś podobnego :P

Laik
Użytkownik

Post autor: Laik » 09 lis 2007, 10:12

Jeszcze mam pytanko. Mam dwa podobne silniki (roznia sie tylko wykonaniem a wielkosc i krztalt jest podobny). Jak sprawdzic czy sa to identyczne silnik (szybkość)i. I inne potrzebne informacje ??

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 09 lis 2007, 12:03

Nawet dwa silniki wykonane na jednej linii predykcyjnej, posiadające te same parametry będą nieznacznie różnić się pod względem obrotów i mocy, dlatego też w precyzyjnych zastosowaniach wykorzystuje się sygnał zwrotny, właśnie do korekcji tych nierówności, a właściwie niepowtarzalności. A prędkość bez odpowiedniego sprzętu to ciężko sprawdzić....

ODPOWIEDZ