Mam kompa z kartą graf. Galaxy 7300GT, połączyłem go z telewizorem marki Elemis
(modelu nie pamiętam, ale ma ±12 lat) przez videosender Opticum avs-100.
Kompa podłączyłem z nadjnikiem za pomocą kabla Kompozyt - S-Video(Dzwięk pomijam),
odbiornik z tv - kablem SCART
tryb pracy grafiki - Dualview,
No i działa, ale jest problem - obraz jest W ODCIENIACH SZAROŚCI!!!
(dzwięk - OK)
Przetrząsnąłem cały NVIDIA control center.
POMOCY!!!
LĄCZENIE KOMPUTERA Z TV - PROBLEM
-
ZbeeGin
Przeszukałem wszystko, nie było takiej opcjiZbeeGin pisze:Napewno w sterownikach nVidia jest opcja by zamiast luminancji na gnieździe S-Video puścić sygnał Composite Video.
Gdzie może być ta opcja?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez olo16, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem jakie masz sterowniki do karty NVIDIA, ja posiadam którąś z wersji Detonatorów:
1. Klikam na pulpicie prawym klawiszem myszy i daje z listy właściwości, przechodzę na zakładkę monitor i naciskam zaawansowane. W następnym okienku mam do dyspozycji zakładkę GF MX… z nazwą mojej karty i przechodzę na nią, tą samą zakładkę można otworzyć poprzez,
2. Kliknięcie w prawym dolnym rogu ikonki sterowników karty i wybranie z listy: Ekran NVIDIA/Telewizor.
Z boku rozwija się lista dodatkowych właściwości, z niej wybieramy „Ustawienia ekranu nView” i w okienku mamy opcje wyświetlania zawartości ekranu na monitorze i TV z listy wybieram przeważnie „Klon” (nie pamiętam niestety już co dają inne efekty – dość dawno już nie używałem tego). W każdym bądź razie kluczowym guzikiem będzie „Ustawienia urządzenia”.
Spróbuj kliknąć myszką na ikonkę TV w obrazku okna i nacisnąć na powyższy przycisk, powinna rozwinąć się lista na której będzie pisało „Wybierz format TV” zaznacz tam któryś z rodzajów formatów PAL. Jeżeli przejściówka S-Video – Composit jest dobrze polutowana (odpowiednie sygnały zsumowane) to najprawdopodobniej przyczyna leży w tym. Przynajmniej u mnie tak bywało zawsze przy świeżo zainstalowanych sterownikach (domyślnie było NTSC).
1. Klikam na pulpicie prawym klawiszem myszy i daje z listy właściwości, przechodzę na zakładkę monitor i naciskam zaawansowane. W następnym okienku mam do dyspozycji zakładkę GF MX… z nazwą mojej karty i przechodzę na nią, tą samą zakładkę można otworzyć poprzez,
2. Kliknięcie w prawym dolnym rogu ikonki sterowników karty i wybranie z listy: Ekran NVIDIA/Telewizor.
Z boku rozwija się lista dodatkowych właściwości, z niej wybieramy „Ustawienia ekranu nView” i w okienku mamy opcje wyświetlania zawartości ekranu na monitorze i TV z listy wybieram przeważnie „Klon” (nie pamiętam niestety już co dają inne efekty – dość dawno już nie używałem tego). W każdym bądź razie kluczowym guzikiem będzie „Ustawienia urządzenia”.
Spróbuj kliknąć myszką na ikonkę TV w obrazku okna i nacisnąć na powyższy przycisk, powinna rozwinąć się lista na której będzie pisało „Wybierz format TV” zaznacz tam któryś z rodzajów formatów PAL. Jeżeli przejściówka S-Video – Composit jest dobrze polutowana (odpowiednie sygnały zsumowane) to najprawdopodobniej przyczyna leży w tym. Przynajmniej u mnie tak bywało zawsze przy świeżo zainstalowanych sterownikach (domyślnie było NTSC).
-
ZbeeGin
Cytat ze strony http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/prin ... 89479.html :
Musisz zrobić to samo co w ostatnim akapicie tylko wybrać Composite.39. Mam kartę GeForce z wyjściem TV. Podłączyłem ją do telewizora za pomocą kabla S-Video. Niestety, jakość obrazu jest bardzo słaba.
Sterownik nVidii wykrywa rodzaj połączenia z telewizorem, sprawdzając obecność obciążenia 75 Ohm na linii chrominancji i luminancji. Jeżeli obciążenie zostanie wykryte tylko na jednej z nich, sterownik przyjmuje, że telewizor został podłączony do wyjścia Composite i podaje oba sygnały chrominancji i luminancji na tę linię. Niestety, niektóre telewizory nieprawidłowo obciążają wejścia, przez co sterowniki zamiast połączenia S-Video wykrywają kabel Composite. W efekcie na wyjściu pojawia się sygnał niskiej jakości.
Rozwiązaniem jest wyłączenie autodetekcji i wymuszenie właściwego rodzaju połączenia. W tym celu wywołujemy Właściwości ekranu i wybieramy Ustawienia | Zaawansowane. W zakładce nView należy kliknąć Ustawiania urządzenia | Wybierz rodzaj urządzenia. W zakładce Wybór urządzenia wybieramy TV, a format wyjścia wideo ustawiamy na S-Video.