pytania odnosnie lm3886
pytania odnosnie lm3886
Witam wszystkich jestem tu nowy i mam kilka pytan odnosnie scalaka lm3886:
- czy moge go zasilic trafem ts200/5(2*30V-3A 2*4V-3A)
- czy starczy 2x4700uF w zasilaczu
- ile mocy uzyskam przy tym trafie przy 8r a ile przy 4r czy nie bede mial problemow z mocnym grzaniem sie ukladu
- jakie radiatory proponujecie aktualnie posiadam dwa od Unitry ws 503 tak jak trafo i kondy
- oczywiscie ma to bys stereo ale z jednego trafa
- Prosze o wyrozumialosc jestem tu nowy i mam dopiero 15 lat
- jezeli to nie ten dzial to prosze moderatorow o przeniesienie mnie do odpowiedniego ale nie usuwanie
POZDRAWIAM
- czy moge go zasilic trafem ts200/5(2*30V-3A 2*4V-3A)
- czy starczy 2x4700uF w zasilaczu
- ile mocy uzyskam przy tym trafie przy 8r a ile przy 4r czy nie bede mial problemow z mocnym grzaniem sie ukladu
- jakie radiatory proponujecie aktualnie posiadam dwa od Unitry ws 503 tak jak trafo i kondy
- oczywiscie ma to bys stereo ale z jednego trafa
- Prosze o wyrozumialosc jestem tu nowy i mam dopiero 15 lat
- jezeli to nie ten dzial to prosze moderatorow o przeniesienie mnie do odpowiedniego ale nie usuwanie
POZDRAWIAM
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Witaj,
zapraszam Cię do noty katalogowej, którą znajdziesz na http://www.elab.ntua.gr/hlektron1/LM3886.pdf . W niej znajdziesz odpowiedź na wszystkie pytania.
Pozdro
zapraszam Cię do noty katalogowej, którą znajdziesz na http://www.elab.ntua.gr/hlektron1/LM3886.pdf . W niej znajdziesz odpowiedź na wszystkie pytania.
Pozdro
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
No tak, ciężko... Wiesz ja mam 14 lat, ale mnie to nie usprawiedliwia, żeby podawać mi gotowce... Choć czasami też nie rozumiem pewnych rzeczy...arti13 pisze:Pisalem ze jestem laikiem i mam dopiero 15 lat moglbys Ty na nie odpowiedziec
A więc, jeżeli chcesz zasilić go zasilaczem takim jak napisałeś to teoretycznie możesz(68W/56V=1,21A, 56V wzięło się z tego, że potrzebujesz napięcia symetrycznego, w przypadku głośnika 4Ω jest to ±28V, dwie końcówki to jakieś 2,42A, czyli będzie jeszcze zapas...), nawet i dwie takie końcówki, tylko musisz pamiętać, że nic więcej już do tego trafa nie podłączysz.
2x4700uF w zasilaczu starczy z powodzeniem, nawet będzie to za dużo, ja bym jednak 2x4700uF zamienił na 10000uF.
W nocie pisze, że przy 4Ω oraz zasilaniu ±28V moc wyjściowa to 68W, a przy 8Ω oraz ±35V będzie to 50W. Widać, że większa moc będzie przy głośnikach 4Ω, tak jest prawie zawsze(oprócz lamp).
Ja proponuje radiator wielkości takiej jak radiator procesora komputerowego, ale bez wentylatorka.
A teraz mam prośbę osobistą, zajrzyj do noty i odnajdź to co Ci opisałem.
Pozdrawiam
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
1. Ja powiedziałem, że 2*4700uF to jest wystarczająco dużo.arti13 pisze:sluchaj czegos tu nie rozumiem skoro piszesz ze 4700uF to za duzo to czemu pozniej piszesz ze zamienilbys na 10mF?? i w nocie piszeze przy 35V po wyprostowaniu bedzie 50W/8r ja mam troche wiecejczyli okolo 42V po wyprostowaniu wiec możesz mi powiedziec jaka moc uzyskam przy tym napieciu??
2. Napisałem, że zamiast tych dwóch 4700uF możesz je zastąpić jednym 10000uF.
3. Przy ±35V(napięcie symetryczne, nie pojedyńcze) wychodzi, że układ może wyciągnąć przy 8Ω 50W. Jeżeli sobie myślisz, że przy podłączonych takich kondesatorach bez obciążenia będziesz miał równe ±35V, to się mylisz. Pod obciążeniem będzie ±35V, ale bez nie. Poza tym nie należy się przejmować tym ile jest jak zmierzysz miernikiem. Ważne jest to ile potrafi Twój transformator dać. Jak chcesz zastosować ten transformator, to najlepiej przy 4Ω i uzyskasz wtedy 68W, przy 8Ω przy Twoim transformatorze będziesz wstanie najwyżej wycisnąć z niego 38W.
Jeżeli masz napięcie na transformatorze 42V, bo możesz mieć(w sieci ostatnio mamy 230V, a stare trafo są na 230V) to i tak Ci za dużo mocy nie przybędzie, a za to będziesz bardziej nagrzewał wielkie radiatory.
Pozdrawiam
Do tego trzeba dodać ze przy 4Ω napięcie zasilania nie powinno przekraczać ±30V co da moc ok 80W
A dla 8Ω ±40V co też da moc trochę powyżej 80W.
Przy "sztywnym" napięciu zasilana.
Średni prąd pobierany z zasilacza wynosi Izas=ILmax/3.18=1.6A
Co da nam moc pobieraną przez transformator 80V*1.6A=128W
I z tego możemy obliczyć moc strat 128W-80W=48W czyli sporo i w praktycznie będzie bardzo ciężko tą moc rozproszyć.
I sprawność wzmacniacza 80W/128W=62%
Zresztą napięcie transformatora na pewnie spadnie pod obciążeniem średnio o 20%
I może sie okazać ze pod obciążeniem napięcie na transformatorze wynosi ok 30V.
No ale to już by trzeba by było zmierzyć a nie obliczyć
A dla 8Ω ±40V co też da moc trochę powyżej 80W.
Przy "sztywnym" napięciu zasilana.
Średni prąd pobierany z zasilacza wynosi Izas=ILmax/3.18=1.6A
Co da nam moc pobieraną przez transformator 80V*1.6A=128W
I z tego możemy obliczyć moc strat 128W-80W=48W czyli sporo i w praktycznie będzie bardzo ciężko tą moc rozproszyć.
I sprawność wzmacniacza 80W/128W=62%
Zresztą napięcie transformatora na pewnie spadnie pod obciążeniem średnio o 20%
I może sie okazać ze pod obciążeniem napięcie na transformatorze wynosi ok 30V.
No ale to już by trzeba by było zmierzyć a nie obliczyć
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2007, 15:45 przez Jony130, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ZbeeGin
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Odpowiem tylko na ostatnie pytanie, bo już powiedziałem wszystko co miałem powiedzieć. Jeżeli chcesz mieć wzmacniacz lepszy niż na LM3886 to najlepiej samemu zbudować z MOSFETów. No, chyba że bardzo chcesz na układzie to TDA7294, ale tu raczej osiągniesz tylko większą moc, bo zniekształcenia mogą być nawet większe.arti13 pisze:na poczatku watku napisalem jakie to trafo ts200/5(2*30V-3A 2*4V-3A
[ Dodano: 2007-09-21, 17:01 ]
I co ma lepszy bas sopran srednie itp. ogolem co ma lepsze brzmienie kostka lm3886 czy unitra ws 503 na kd502 tesli???
[ Dodano: 2007-09-21, 17:05 ]
znacie moze jakas lepsza kostke od lm3886??
Pozdro
-
ZbeeGin
Podobno LM3886 ma ładne brzmienie. Ale lepsze może mieć GAIN Clone (http://www.hilberink.nl/amps/lm3875schema.htm) oparty na innej kostce National Semiconductor. Choć pojawiały się GAINy także na LM3886.I co ma lepszy bas sopran srednie itp. ogolem co ma lepsze brzmienie kostka lm3886 czy unitra ws 503 na kd502 tesli???
WS503 przez zastosowanie KD502 ma nieco nieciekawe pasmo tonów wysokich. Mieści się ono co prawda w granicach norm Hi-Fi, ale mógłby przenosić większy zapas.
Niestety, nie będzie ważne jaki masz wzmacniacz, jeśli będziesz miał byle jakie kolumny głośnikowe.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja bym jednak zrobił jak kolega ZbeeGin mówi, czyli zbudował GAIN Clone. Słyszałem o tych wzmacniaczach dużo dobrego, samemu nie testowałem, ale mówią "świetny dźwięk". Więc można spróbować, szczerze mówiąc myślałem, że chcesz zrobić taki wzmacniacz, a nie po prostu schemat z noty wykonać. Moje zdanie to GAIN Clone, kolega Passage kiedyś mi radził, żebym taki zrobił zamiast wzmacniacza tranzystorowego klasy A, jednak moja upartość doprowadziła do tego, że wzmacniacza GAIN Clone nie wykonałem.
Pozdro
Pozdro
a jakie max napiecie i jaka moc uzyskam na 8r przy tym trafie
PS to sa moje kolumny http://www.allegro.pl/item244061794_san ... towa_.html
PS to sa moje kolumny http://www.allegro.pl/item244061794_san ... towa_.html