Zacząłem już studiowanie BASCOM-a, dorwałem fajny kurs "Mikroprocesorowa ośla łączka". Używam w tej chwili BASCOM-AVR, problem polega na tym, że niem wiem jak sprawdzić jak dany kod się wykonuje. W tym programie jest niby "AVR Simulator" ale LCD który się tam pojawia jest ciągle pusty. Czy da się tak na 'sucho' sprawdzić działanie kodu? Czy muszę mieć zestaw startowy?
Początek Bascom-u ;)
Początek Bascom-u ;)
Witam Was, jest to mój pierwszy post na tym forum. Zaczynam moją drogę w mikroprocesory
Zacząłem już studiowanie BASCOM-a, dorwałem fajny kurs "Mikroprocesorowa ośla łączka". Używam w tej chwili BASCOM-AVR, problem polega na tym, że niem wiem jak sprawdzić jak dany kod się wykonuje. W tym programie jest niby "AVR Simulator" ale LCD który się tam pojawia jest ciągle pusty. Czy da się tak na 'sucho' sprawdzić działanie kodu? Czy muszę mieć zestaw startowy?
-
ZbeeGin
Są dwie możliwe przyczyny:mr_andre pisze:W tym programie jest niby "AVR Simulator" ale LCD który się tam pojawia jest ciągle pusty.
- uaktywniasz LCD już po starcie symulacji programu, należy go uaktywnić nim naciśniesz klawisz symulacji (ze strzałeczką)
- w programie brak jakiejkolwiek instrukcji, któraby cokolwiek na tym wyświetlaczu wyświetlała.
Jeśli uruchamiasz pierwsze programy z "Oślej" to LCD nie jest tam używany, zatem nic na nim nie zobaczysz.
To czy program się wykonuje, zobaczysz to na innych elementach w oknie symulacji. Strzałka będzie przebiegać po treści programu, "diody" (te zielone i czerwone elementy na panelu LCD) będą pokazywały stan portów, terminal będzie pokazywał komunikaty.
Nie mniej jednak, "Ośla" była właśnie projektowana by większość przetestować "na żywo" w zestawie startowym. I dlatego warto poświęcić się i kupić - jeśli nie zestaw AVT3500/ZL11AVR - to procesor, parę elementów i płytkę stykową.